Mihai Viteazul, eroul văzut prin ochii cronicarilor: „Făcuse pe turci de tremura de frica lui"

Ultima actualizare:

Mihai Viteazul, domnitor al Țării Românești între 1593 și 1600, rămâne în amintirea cronicarilor vremii ca un lider curajos și strateg militar de excepție, recunoscut în special pentru lupta sa cu turcii. Cu toate acestea, un aspect al domniei sale a fost privit cu critici aspre: unirea dintre Țara Românească, Moldova și Transilvania.

Mihai Viteazul. Foto: captură video.
Mihai Viteazul. Foto: captură video.

Cronicarul Miron Costin, contemporan al lui Mihai Viteazul, îl descrie pe acesta ca fiind impresionant și înfricoșător pentru dușmanii săi. Curajul său în luptă l-a făcut remarcabil în ochii contemporanilor: "Și era așa de groaznic Mihai – vodă și vestit de războaie în toate aceste părți, cât, îndată ce au sosit la Suceava, i s-au închinat și cetatea Sucevei și a Neamțului, la cetăți punând oșteni de ai săi pedestrași", relatează cronicarul Miron Costin.

Cu toate acestea, un punct de critică major adus domnitorului a fost unirea teritoriilor românești, considerată o expresie a lăcomiei, potrivit lui Miron Costin: "O! nesățioasă hirea domnilor spre lățire și avuție oarbă! Pe cât să mai adauge, pe atâta râvnește. Poftele domnilor și a împăraților n-au hotar".

Cum a murit Mihai Viteazul

Miron Costin a comparat acțiunile lui Mihai Viteazul cu evenimente din antichitate pentru a sublinia pericolul lăcomiei: "Așa și Mihai-vodă, vrând să fie crai la unguri, a pierdut și domnia Țării Muntenești".

Deși Mihai Viteazul a fost privit ca un inamic de temut al turcilor, sfârșitul său tragic a fost marcat de trădarea aliatului său Gheorghe Basta, sub ordinul regelui Ungariei, Rudolf al II-lea. Trupul său a fost lăsat în pulbere, iar moartea sa a adus o pierdere semnificativă creștinilor.

Viața domnitorului, un subiect controversat

Astfel, viața și domnia lui Mihai Viteazul rămân subiecte complexe și controversate, evidențiind atât realizările sale curajoase, cât și aspectele criticate ale conducerii sale.

Mihai Viteazul a fost domnitor al Țării Românești, cunoscut pentru curajul său în lupta împotriva turcilor. Realizarea sa remarcabilă a fost unirea temporară a Țării Românești, Moldovei și Transilvaniei. Trădat și înfrânt, moartea sa în 1601 a lăsat o amprentă semnificativă asupra istoriei românești

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Homo erectus – primii hominini care au depășit „rubiconul cerebral” jpeg
image
image
image
image
image
image
image png
Ce este asigurarea profesională IT și cine este obligat să o aibă în România jpg
rhubarb 3399627 1280 jpg
port ovidiu jpg
tomatoes 1561565 1280 jpg
camera de aur pelisor jpg
maria vacarescu  jpg
bebelus bona imagini jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net