Credinciosul general al lui Mihai Viteazul care a umilit armata ungurilor. La 80 de ani, învârtea sabia ca unul de 20

La data de 18 octombrie 1599, a avut loc bătălia de la Şelimbăr, iar un rol important în aceată luptă l-a avut unul dintre cei mai destoinici generali ai domnitorului Mihai Viteazul, care i-a stat alături în toate încercările și care niciodată nu s-a lasăt impresionat de superioritatea numerică a duşmanului. Este vorba despre haiducul sârb Baba Novac.

Baba Novac, căpitan al oștii de haiduci din armata lui Mihai Viteazul / Foto: Arhiva Click!
Baba Novac, căpitan al oștii de haiduci din armata lui Mihai Viteazul / Foto: Arhiva Click!

Născut în jurul anilor 1520, în satul Poreci, din Serbia, aproape de Dunăre, Baba Novac a fost unul dintre cei mai destoinici generali ai domnitorului Mihai Viteazul. A învățat de mic copil cum să mânuiască sabia în luptă, pentru a-şi apăra credinţa ortodoxă în faţa invadatorilor otomani, și a intrat de tânăr în cetele de haiduci din Balcani pentru a fugi de sărăcie, după cum îl portretizează baladele populare.

A avut un rol important în bătălia de la Şelimbăr, care a avut loc la data de 18 octombrie 1599, când Mihai Viteazul a învins oastea transilvană condusă de Andrei Bathory, întregul teritoriu al Transilvaniei intrând în posesia domnitorului.

Victoria de la Şelimbăr i se datorează în totalitate

Haiducul sârb nu mai suporta tratativele episcopului Malaspina, sol al lui Andrei Bathory, și atacă prin surprindere, Baba Novac fiind mâna dreapta a domnitorului în cele trei momente hotărâtoare de la Șelimbăr. Aflat în linia întâi, s-a bătut și a învins toți căpitanii de oaste ai armatei ungurilor - Ștefan Lazăr, Peter Huszar, Ștefan Csaki, Moise Szekely și Gaspar Kornis, sunt umiliți de bătrânul de peste 80 de ani, relatează Descoperă.ro. Armurile acestora au fost depuse la picioarele lui Mihai Viteazul de însuși Baba Novac.

Haiducul a intrat în armata lui Mihai Viteazul în anul 1595. De altfel, domnitorul a avut foarte mare încredere în Baba Novac, iar garda sa personală era compusă în special din haiduci sârbi, preţuindu-i mai mult decât pe ceilalţi căpitani ai săi, care erau, de fapt, mercenari plătiţi. Victoria de la Şelimbăr i se datorează în totalitate, în ciuda bătrâneţii sale, reuşind să-i umilească pe toţi capii armatei maghiare conduse de cardinalul Andrei Bathory.

Ulterior acestei bătălii, în 1600, Mihai Viteazul îl trimite pe generalul său în părţile Banatului, fiind victorios intr-o serie de lupte. Apoi, îl însoţeşte pe domnitor în campania din Moldova, unde cucereşte oraşul Iaşi şi înaintează până la Hotin. Alături de Mihai, la Călugăreni, repurtează o victorie istorică. La Naieni, lângă Ploiești, se luptă cu polonezii. Luptele de la Sarata și Bucov îl au din nou în prim plan.

În prezent, Baba Novac este unul dintre cei mai slăviţi eroi naţionali sârbi şi mai multe aşezări din România poartă numele haiducului, precum Baba Novac-Satu Mare, Baba din judeţele Alba şi Maramureş, Novac-Dolj, Novaci –Ilfov şi Gorj, Novăceşti -Alba, Prahova, Satu-Mare.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Jessica Simpson Eric Johnson GettyImages 459154050 jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
banner bojdeuca lui creangă jpg
grigore alexandrescu poet jpg
familia care s a mutat din america in romania jpg
iasi din drona png
millau1 jpeg
moonhouse mikael genberg jpg
bucuresti piata unirii foto pixabay jpg
carte pixabay jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net