Misterele întunecate ale munților dacilor, care l-au tulburat pe Ceaușescu. Ce i-a atras pe nemți și sovietici în această zonă?
Cetățile dacice din țara noastră încă ascund numeroase mistere, pe care oamenii au încercat din răsputeri să le dezlege, de-a lungul timpului. Iar un element prețios din Munții Orăștiei a atras atenția celor mai mari puteri ale lumii.

Regimul comunist a decis să sărbătorească, în anul 1980, „2050 de ani de la crearea primului stat dac centralizat şi independent, sub conducerea lui Burebista”, potrivit informațiilor de la adevarul.ro. Cu această ocazie, Nicolae Ceaușescu era așteptat să viziteze mai multe cetăți dacice, inclusiv Sarmizegetusa Regia.
Fosta capitală a dacilor se afla, la acel moment, într-un amplu proces de restaurare, iar tot în anul 1980 a fost lansat și filmul „Burebista”. Însă, în ciuda pregătirilor făcute de autorități, Ceaușescu nu a mai ajuns niciodată la cetățile din Munții Orăștiei. Oficial, s-a motivat că relieful nu permitea aterizarea unui elicopter, însă unii oameni au speculat că liderul comunist se temea că ar putea fi afectat de radioactivitate, din cauza exploatărilor de uraniu din zonă.
Germanii și sovieticii au căutat uraniu în zonă
Deja se știa că există uraniu în munții din zonă, de mai multe decenii. De altfel, de-a lungul anilor ´40, oamenii au căutat intens acest minereu important. Germanii au fost primii care au cercetat amănunțit prezența uraniului în zonă, în anii 1942 și 1943.
Apoi, după război, sovieticii au cercetat intens zona Munților Orăștiei, unde au făcut și săpături pentru prospectare. Minele săpate de aceștia au fost abandonate după 1989, iar astăzi sunt doar o ruină.
Poluarea provoca probleme localnicilor
Chiar și în anii 2000, locuitorii din această zonă se plângeau de efectele poluării. Garda de Mediu Hunedoara spunea, în acea vreme, că apele și sterilul rămase în mine nu mai prezentau un nivel de radiații îndeajuns de ridicat încât să fie periculos. În 2007, autoritățile spuneau că valorile se încadrau în limitele fondului natural din zonă.
Însă, în zona unei singure halde a fost înregistrată o depășire a limitelor fondului natural. Cu toate acestea, acest loc nu se afla în apropiere de trasee turistice și nici nu era accesibil. Autoritățile explicau că fusese depășită doar limita de atenționare, valorile nu reprezentau un pericol pentru sănătate.