Misterul a fost elucidat! De ce se căsătoresc femeile cu bărbați care seamănă cu tatăl lor

Cercetările recente sugerează că femeile au tendința de a alege parteneri care le amintesc de tatăl lor, atât din punct de vedere al temperamentului, cât și al comportamentului.

Femeile se căsătoresc uneori cu bărbați care seamănă cu tatăl / foto: arhiva
Femeile se căsătoresc uneori cu bărbați care seamănă cu tatăl / foto: arhiva

Acest fenomen nu este rezultat al unei alegeri raționale, ci al unui mecanism emoțional profund înrădăcinat în experiențele din primii ani de viață.

Studiile efectuate de cercetători de renume, precum Tamas Bereczkei de la Universitatea din Pécs, Ungaria, și Glenn Weisfeld de la Wayne State University, Detroit, arată că femeile preferă bărbați care prezintă trăsături similare cu cele ale tatălui lor, incluzând caracteristici genetice și emoționale.

Acest tip de alegere a partenerului nu este conștientă

Este important de menționat că această alegere nu este conștientă, ci are loc la nivel subconștient, fiind influențată de experiențele afective trăite în primii trei ani de viață alături de tată.

De exemplu, dacă tatăl a fost perceput de fiică ca fiind o sursă de sprijin emoțional constant și cald, este foarte probabil ca soțul să aibă trăsături similare cu ale tatălui.

Pe de altă parte, nu este întotdeauna vorba de o relație pozitivă. În cazul în care tatăl a fost abuziv sau vicios, este posibil ca femeia să atragă parteneri cu trăsături similare.

„Copiii absorb comportamentele și tiparele emoționale din mediul familial, și acestea le influențează alegerile viitoare. Așadar, femeile pot căuta parteneri care le sunt familiarizați, reflectând experiențele și tiparele învățate din familie,” explică Felicia Mihai, specialist în asistență socială.

În plus, alegerea partenerilor poate fi influențată de mecanisme subtile, precum „amprenta sexuală,” un concept introdus de Tamas Bereczkei. Conform acestuia, femeile sunt atrase subconștient de parteneri care au caracteristici genetice similare cu cele ale tatălui lor.

Mecanismul funcționează în lumea animală

Acest mecanism pare să fie avantajos și în lumea animală, unde selectarea unui partener genetic asemănător poate asigura o adaptare mai bună și o continuitate a trăsăturilor favorabile.

Un alt aspect important este influența mirosului, care poate fi perceput în mod subliminal și poate influența alegerea partenerului. În contextul relațiilor toxice, în care partenerul reflectă trăsăturile negative ale tatălui, acest ciclu vicios poate fi întrerupt prin intervenție terapeutică.

„Vindecarea este posibilă prin terapie, unde un specialist poate oferi suport emoțional și ghidare. Este crucial ca procesul terapeutic să fie inițiat de persoana afectată și să fie susținut de un specialist, nu doar ca o obligație impusă de alții. Acest demers implică o explorare profundă și dureroasă a traumei, dar este esențial pentru a depăși trecutul și a găsi o direcție pozitivă în viață,” adaugă Felicia Mihai.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard și Alejandra Gere, GettyImages (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
podul de piatra baile herculane jpg
Iosif Stalin citind ziarul (© Wikimedia Commons)
Întâlnire între Ion Antonescu și Adolf Hitler la Munchen, 1941 FOTO Profimedia jpg
Carlo Acutis 1, foto Facebook jpg
kaufland jpg
mona von bismarck colaj captura video jpg
index webp
tramvai lego profimedia jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net