Moartea unui celebru rege, elucidată după sute de ani. A fost omorât cu cruzime în fața unei biserici, iar în acel loc s-a produs un miracol

Moartea unui celebru rege a fost elucidată după sute de ani. Este considerat sfânt și a avut parte de un sfârși tragic! Vorbim despre regele Erik al IX-lea, care a domnit din 1155 până la moartea sa, la 18 mai 1160. Ulterior, a fost numit sfântul protector al Suediei, acesta fiind sărbătorit pe data de 18 mai în Biserica Romano-Catolică și în Biserica Evanghelică Luterană din America.

Cine a fost regele Erik al IX-lea
Cine a fost regele Erik al IX-lea

Cine a fost regele Erik al IX-lea

Acesta a fost un rege drept, devotat, creștin, și care a sprijinit Biserica. Regele Erik a și condus o cruciadă împotriva Finlandei. Legendele care înconjoară moartea acestuia au apărut prin anii 1920.

Multe rapoarte susțin că regele, cunoscut și sub numele de Erik Jedvardsson, a fost ucis de Emund Ulvbane, un asasin angajat de persoane care lucrau pentru dinastia Sverker, pentru ca aceștia să recâștige controlul regatului.

Alte afirmații îl incriminează pe Magnus Henriksson, un alt pretendent la tron, despre care se spune în unele surse că i-ar fi succedat lui Erik pentru scurt timp ca rege. Se crede, de asemenea, că au existat resentimente față de insistența lui Erik de a plăti zeciuiala pentru a susține Biserica, așa cum se făcea în alte părți ale Europei. 

Se spune că, în ziua morții sale, dușmanii l-au înconjurat și l-au atacat din toate părțile. Acesta a fost bătut crunt, iar în final i s-a tăiat capul. Folclorul popular susține că la moartea lui Erik a avut loc un miracol. O fântână ar fi izvorât din pământ acolo unde a căzut capul regelui după ce a fost decapitat. Potrivit legendei, regele Erik cel Sfânt a fost ucis în timp ce asista la slujba de la ecclesia Sancte trinitatis „Biserica Trinității" din Mons Domini, în Uppsala.

Cu toate acestea, actuala biserică Trinity din Uppsala a fost fondată la sfârșitul secolului al XIII-lea, deci nu ar putea fi biserica în care Erik a fost ucis. Cercetătorii au discutat despre diferite locații ale vechii biserici Trinity, dar prezența mormintelor pre-catedrală în vecinătatea catedralei ar putea sugera că biserica Trinity originală se afla în același loc cu catedrala. Se crede că Catedrala din Uppsala a fost construită pe locul crimei în mod deliberat pentru a adăposti rămășițele lui Erik.

Legenda Sfântului Erik nu ar fi doar o legendă

Ei bine, în urmă cu câțiva ani, descoperirile arheologilor au sugerat că legenda Sfântului Erik, nu este doar o legendă. Rămășițele regelui s-ar fi odihnit într-un relicvariu timp de sute de ani până la redescoperirea lor. Acest relicvariu a fost redeschis în urmă cu câțiva ani, iar osemintele au fost analizare. Mai exact, s-au studiat 23 de oase care ar proveni de la același individ care ar fi murit în jurul anului 1160. Conform analizei osteologice rămășițele ar fi aparținut unui bărbat care a murit undeva între 35-40 de ani, înalt de 1.71 cm. Mai mult, s-a descoperit că bărbatul avea o bună constituție, o densitate osoasă mai mare decât media și ar fi fost activ din punct de vedere fizic. Analiza izotopilor a arătat că persoana în cauză avea o dietă bogată în pește de apă dulce, semn că asculta de regulile bisericești.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Homo erectus – primii hominini care au depășit „rubiconul cerebral” jpeg
image
image
image
image
image
image
image png
Ce este asigurarea profesională IT și cine este obligat să o aibă în România jpg
rhubarb 3399627 1280 jpg
port ovidiu jpg
tomatoes 1561565 1280 jpg
camera de aur pelisor jpg
maria vacarescu  jpg
bebelus bona imagini jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net