Motivele dramatice pentru care pe 8 martie se sărbătorește Ziua Femeii

Ultima actualizare:

Ziua Internațională a Femeii, sărbătorită în prezent pe 8 martie, își are originile într-o istorie complexă și în lupta susținută de femei pentru drepturi egale, condiții de muncă mai bune, salarii adecvate și dreptul la vot. Această sărbătoare, numită inițial "Duminca mamei" în Anglia la începutul secolului XIX, s-a dezvoltat într-un eveniment internațional în urma unor evenimente semnificative.

Ziua Femeii. Foto: arhiva.
Ziua Femeii. Foto: arhiva.

"Duminca mamei" în Anglia

Ziua Femeii, sau în unele țări "Ziua Mamei", are rădăcini adânci, fiind sărbătorită încă din antichitate. În perioada aceea, evenimentul coincidea cu celebrarea zeiței Rhea, considerată mama tuturor zeilor. În Anglia se menționează pentru prima dată "Duminca mamei" la începutul secolului XIX.

De la protestul din 1908 la Ziua Internațională a Femeii

În anul 1908, peste 15.000 de femei din Statele Unite au protestat pentru obținerea unor drepturi sporite. Inițiativa a continuat, iar în 1909, la 28 februarie, Partidul Socialist American a sărbătorit prima Zi Națională a Femeii. Evenimentele au evoluat rapid, iar după Primul Război Mondial, în 1921, Ziua Internațională a Femeii a fost recunoscută oficial în cadrul unei Adunări Generale a ONU și stabilizată la data de 8 martie.

Istoricul Ioan Țicu subliniază că această sărbătoare a fost inițial o expresie a luptei femeilor pentru drepturi egale cu bărbații, condiții de muncă mai bune, salarii mai mari și dreptul la vot. Protestul de la New York din 1908 poate fi considerat un moment cheie în istoria Zilei Internaționale a Femeii.

Anul Internațional al Femeii și tradițiile românești

În 1975, Organizația Națiunilor Unite (ONU) a declarat "Anul Internațional al Femeii", consolidând importanța sărbătorii în întreaga lume. În România, tradițiile de dinainte de 1989, când copiii ofereau cadouri mamelor, bunicilor, învățătoarelor și profesoarelor, s-au menținut. Serbările ținute în școli și grădinițe erau o parte obișnuită a acestei sărbători.

Copiii și elevii susțineau în sălile de clasă mici serbări, la care erau chemate să participe mămicile. Se spuneau poezii, se cântau melodii specifice evenimentului”, explică istoricul Ioan Țicu. Totodată, copiii confecționau felicitări în școli și le ofereau femeilor importante din viața lor.

În prezent, în România, Ziua Mamei este sărbătorită în prima duminică a lunii mai, iar Ziua Internațională a Femeii rămâne o ocazie de conștientizare a drepturilor femeilor, de reflectare asupra progreselor realizate și a provocărilor încă existente în calea egalității de gen.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Homo erectus – primii hominini care au depășit „rubiconul cerebral” jpeg
image
image
image
image
image
image
image png
Ce este asigurarea profesională IT și cine este obligat să o aibă în România jpg
rhubarb 3399627 1280 jpg
port ovidiu jpg
tomatoes 1561565 1280 jpg
camera de aur pelisor jpg
maria vacarescu  jpg
bebelus bona imagini jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net