Modul inedit în care soții Ceaușescu sărbătoreau Paștele: „Venea un călugăr care...”

Ultima actualizare:

Nicolae și Elena Ceaușescu nu considerau importante sărbătorile creștine, cei doi soți nefiind persoane religioase. În ciuda acestui lucru, Nicolae și Elena Ceaușescu celebrau această sărbătoare și aveau o mâncare specială, nelipsită de pe masa de Paște.

Mesele de sărbători în familia Ceaușescu. FOTO: Arhivă presă
Mesele de sărbători în familia Ceaușescu. FOTO: Arhivă presă

Deși în perioada comunistă Paștele era o sărbătoare interzisă, acest lucru nu i-a determinat pe români să nu mai meargă la Biserică, slăvindu-l pe Mâintuitorul Iisus Hristos. Totuși, deși nu credeau în sărbători, soții Ceaușescu profitau de acest lucru pentru a întinde mese alături de membrii familiei.

Unde sărbătoreau Ceaușeștii sărbătorile de Paște și Crăciun

Camil Rogusky, fost administrator al palatelor și locuințelor lui Nicolae Ceaușescu, a mărturisit că cele două sărbători importante din an erau celebrate în sufragerie. Pe masa cuplului erau prezente ouăle de Paște, cozonacii și multe fructe.

Cât despre mâncarea preferată a lui Nicolae Ceaușescu, se pare că friptura de miel era prezentă în fiecare an.

,,Ceauşeştii ţineau sărbătorile – de Paşti, de Crăciun – în sufrageria mică, de lângă bucătărie. Aveau pe masă ouă, cozonaci şi foarte multe fructe. La sărbători venea un călugăr care slujea mâncarea. Altfel, eu, unul, în biserică nu i-am văzut”, a explicat Camil Rogusky, potrivit Adevărul.

Cât de importanți erau cozonacii pentru Ceaușescu

Nicolae și Elena Ceaușescu. FOTO: Arhivă presă
Nicolae și Elena Ceaușescu. FOTO: Arhivă presă

Se pare că fostul președinte comunist era un mare iubitor de cozonaci. Acest preparat a lipsit însă odată de pe masa de Paște, iar reacțiile lui Nicolae Ceaușescu nu au fost cele mai plăcute.

,,Pentru mine făcusem, dar pentru ei nu. Şi în ziua aceea, de Paşti, au venit la Snagov. Ouă roşii făcusem şi pentru ei, şi pentru mine. În casă era cozonac de la Sector (Gospodăria de Partid – n.r), frumos aranjat pe tavă. „De unde este cozonacul ăsta?”, mă întreabă tovarăşul. De la Sector, îi spun. „Tu n-ai făcut?”. N-am făcut!

Mi-a fost ruşine să-i spun că pentru mine am făcut şi pentru ei nu. „Uite, noi mergem să ne plimbăm şi tu ne faci cozonac până ne întoarcem!’”. În două ore am făcut cozonac acolo, în vilă, în cuptor. I-au pus în maşină şi i-au luat cu tot cu tăvi la Bucureşti. A treia zi de Paşte, când am ajuns la Bucureşti, am mai văzut doar unul în bucătărie.

Şi o întreb pe fata din casă: „Olimpia, cine a mâncat, mă, cozonacii ăia?” „Dumnealor au mâncat”, a zis fata. Lui îi plăcea cozonacul simplu, numai cu stafide”, a dezvăluit Suzana Andreiaș, fost administrator al reședințelor prezidențiale din București și Snagov, potrivit sursei amintite.

Parteneri

image
image
image
image
image
image
image png
tiktik chelnerita png
fabrica freepik jpeg
dieta peste somon cu legume   shutterstock 2255828609 jpg
 Dietă- post intermitent FOTO Shutterstock
banner pensii png
cutie cu legume din sera Foto Shutterstock
Teren agricol tractor FOTO Shutterstock
image
actualitate.net
image
actualitate.net