Cât de greu era să fii femeie în timpul lui Ceaușescu? Imagini de la Muzeul Amintirilor din Comunism - o expoziție inedită
Astăzi, chiar de Ziua femeii (8 martie), MAdC organizează „Superfemeia regimului comunist - muncitoare şi mamă eroină”, o expoziție temporară prin care se dorește ca vizitatorii să înțelegă cum era privită femeia de regimul comunist.
Cât de greu era să fii femeie în comunism? Exista pe vremea lui Ceaușescu egalitatea de gen? Cum a clădit partidul reprezentantelor sexului frumos o imagine mitică, în timp ce le îngrădea totodată dreptul asupra propriului lor corp? Prin această expoziție inedită se dorește ca vizitatorii să plece acasă cu răspunsuri la toate aceste întrebări, dar și să aibă posibilitatea de a face o incursiune în istoria emancipării femeilor din România, umbrită de politica pro-natalista a regimului comunist și să le oferă o analiză a celor mai importante aspecte ale vieții femeilor.
Fotografii care prezintă principalele roluri ale femeilor comuniste
Mai exact, în cadrul expoziției temporare veți putea vedea 14 imagini monocrome și color. Acestea reprezintă reclame, articole și afișe din acea perioadă. În plus, se vor regăsi informații despre principalele roluri ale femeilor comuniste, în societate și acasă, precum și modul în care s-a cristalizat mitul superfemeii. În timpul regimului comunist, femeia era descrisă ca mamă-eroină, o soţie devotată, o muncitoare zeloasă şi o cetăţeancă ce luptă pentru țară.
O ceașcă de nechezol pentru fiecare femeie pe 8 martie
Astăzi, 8 martie, a fost prima zi de expoziție, iar MAdC le-a sărbătorit pe femei într-un mod inedit. Le-a oferit acestora cadou o ceașcă de nechezol din dorința de a le ajuta pe vizitatoare să trăiască o experiență completă a unei călătorii în trecut.
Această expoziție este termporară și este deschisă de marți până duminică, între orele 10:00 și 18:00, la sediul Muzeului Amintirilor din Comunism, din bulevardul Eroilor, numărul 19. Toți doritorii pot vedea cele 14 imagini până pe 31 martie.
O colecție ce arată cum era România în timpul lui Ceaușescu
Pe lângă expoziția temporară, MAdC prezintă perioada comunistă într-o manieră creativă, cu scopul aducerii aminte, informării și educării non-formale a vizitatorilor despre o perioadă semnificativă din istoria României. Colecția prezintă fotografii, obiecte și amintiri care surprind latura personală și completează datele istorice despre România sub regimul comunist.
Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!