Motivul pentru care trebuie să dai usturoi la pui și găini. Sfatul de care ar trebui să țină cont orice crescător. Beneficiile sunt uriașe

De ce usturoiul este un super-aliment pentru pui? Să începem de la început: ce este, mai exact, usturoiul? Un membru al familiei de ceapă („Allium”), usturoiul este clasificat drept legumă, deși mulți oameni îl consideră o plantă. Originar din Asia, există de secole și a fost folosit în scopuri medicinale pentru oameni de aproape la fel de mult timp. Dar ce zici de usturoiul pentru pui? Are într-adevăr beneficiile pe care le pretind unii oameni?

Usturoiul are numeroase beneficii și pentru găini. Foto: Click.ro
Usturoiul are numeroase beneficii și pentru găini. Foto: Click.ro

Aruncă o privire la acest citat dintr-un studiu veterinar care vorbește despre usturoi ca supliment în dieta păsărilor de curte: „Usturoiul este regele plantelor medicinale... Are proprietăți antibacteriene, antivirale, antifungice și antiprotozoare. În plus, întărește sistemul imunitar, îmbunătățește creșterea în greutate corporală, crește digestibilitatea ingredientelor, scade colesterolul rău și, de asemenea, mărește parametrii de calitate a cărnii”. 

Pot puii să mănânce usturoi?

Absolut. Crescătorii de pui au folosit usturoi crud de ani de zile pentru a ajuta la îndepărtarea unei întregi liste de afecțiuni ale păsărilor de curte, inclusiv probleme respiratorii, infecții și ca sprijin general pentru sistemul imunitar. Este posibil să vedeți articole care spun că, deoarece face parte din familia cepei, usturoiul este otrăvitor pentru pui. Dar nu este deloc așa.

Compoziția usturoiului este complet diferită, iar elementul care provoacă probleme în ceapă - tiosulfatul - este prezent doar în cantități mici în usturoi.

Zeci de studii științifice, evaluate de cercetători, au arătat fără îndoială că usturoiul este benefic pentru sănătatea și bunăstarea găinilor. Promovează creșterea puilor slabi  și chiar are un efect pozitiv asupra valorii nutriționale a ouălor.

Dar este important să nu exagerezi cu asta! Ca întotdeauna, trebuie moderație în toate. Prea mult usturoi va interfera cu echilibrul bacteriilor din sistemul digestiv.

Testați-l în cantități mici, adăugându-l treptat în mâncare sau băutură. Nu încercați să puneți un bulb întreg de usturoi în apa găinilor dvs. dacă nu l-au mai băut niciodată - pur și simplu nu îl vor atinge.

Pot pui puii să mănânce usturoi?

Din nou, cu moderație. Există cu siguranță beneficii în adăugarea usturoiului în apa de băut și hrana pentru puii pui de îndată ce sunt în incubator. Va ajuta la construirea sistemului imunitar și ajută la protejarea împotriva viermilor. Și puii care au gustat apa cu usturoi la scurt timp după ecloziune au mai multe șanse să o accepte ca adulți.

Gail Damerow sugerează să dați o cantitate mică, nu mai mult de un "cățel" la un litru de apă. Zdrobiți usturoiul în apă nu mai mult de două ori pe săptămână.

Nu lăsați apa cu usturoi să stea mai mult de 48 de ore. Între momente, oferă apă obișnuită, ca de obicei. Și fii cu ochii pe pui - dacă nu beau, se vor deshidrata ușor. În acest caz, reveniți la apă fără usturoi. Încercați din nou peste câteva zile. Reduceți cantitatea de usturoi la început, crescând-o treptat în timp, scriu cei de la raising-happy-chikens.com.

Care sunt exact beneficiile pentru sănătate ale usturoiului pentru pui?

Iată câteva cazuri în care s-a dovedit că usturoiul are un efect benefic asupra păsărilor de curte.

Un impuls pentru sistemul imunitar. Adăugați usturoi la mâncare sau băutură atunci când un pui pare în general „slăbuț”. Căutați schimbări în mâncare sau băutură, pene ciufulite, nu dorește să iasă din coteț. Susținerea sistemului imunitar ajută pasărea să se întărească și să se vindece.

Protejează împotriva bacteriilor. S-a dovedit a fi activ împotriva bacteriilor, inclusiv a salmonelozei, colibacilozei și holerei.

Omoara bacteriile „rele”. Antibioticele din hrana păsărilor sunt ilegale în unele țări și prost recomandate în altele, din cauza rezistenței crescute la acestea la om. Usturoiul poate fi folosit eficient ca înlocuitor.

Reechilibrează sistemul. Deoarece usturoiul pare să țintească bacteriile „rele”, mai degrabă decât „bune”, poate ajuta un pui care se recuperează după boală să revină la sănătatea deplină.

Ajută producția de ouă de găină. Se știe că ajută la producerea de ouă mai mari, de mai bună calitate, cu un nivel mai scăzut de colesterol „rău”.

Ajută puii subponderali sau care nu mănâncă. Usturoiul stimulează pofta de mâncare și ajută la promovarea creșterii.

Descurajează acarianul roșu. Se crede că usturoiul alicină pe care îl conține face sângele găinilor, din care trăiesc acarienii, să aibă un gust ciudat. Dacă preferați un răspuns natural mai degrabă decât chimic la acarieni, merită încercat.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Record peste Arad 3 jpg
image
image
image
image
image
image
strada trandafirilor jpg
IMG 0997 jpeg
document pentru pensie jpg
landscape 5344246 1280 jpg
vinerea mare 2024 jpg
Metrou Basarab 2048x2048 jpg
telefon ecran getty jpg
casa de marcat supermarket pexels jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net