Ne expunem la boli cumplite în propria casă. „Cea mai mare poluare vine din interior”

Ultima actualizare:

Informații care nu s-au știut până acum îngrijorează întreaga lume. Ne ferim de poluarea de afară fără să știm că 90% din poluarea la care ne expunem vine din interiorul casei. Experții au realizat studii care arată care este cea mai poluată zonă dintr-o locuință și ce putem face să respirăm aer mai curat când stăm acasă, relatează BBC.

shutterstock 267355721 jpg

Când pandemia de Covid-19 a forțat blocarea globală întreaga lum e a avut parte de un jmare avantaj, chiar dacă temporar: reducerea poluării aerului exterior. Din SUA până în China, nivelurile de poluare au scăzut semnificativ, dar ar revenit la nivelurile de acum trei ani o dată cu deschiderea țărilor, după pandemie.

Dar acest accent pe poluarea aerului exterior trece cu vederea un fapt simplu – cea mai mare parte a expunerii noastre la poluarea aerului are loc de fapt în interior.

Cum ne poluăm, fără să știm, propriile case 

Potrivit Agenției pentru Protecția Mediului (EPA), nivelurile de poluanți ai aerului din interior pot fi de două până la cinci ori mai mari decât cele din exterior.

„Ne petrecem 90% din timp în interior, în țările dezvoltate și, totuși, toată atenția, când vine vorba de poluare, este pusă pe 10% din timpul pe care îl petrecem în aer liber”, spune Nicola Carslaw, profesor de chimie a aerului interior la Universitatea din York.

„Dar marea majoritate a expunerii oamenilor la poluare are loc în interior.”

image

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), aproximativ 3,8 milioane de oameni mor anual din cauza expunerii la poluarea aerului casnic. Calitatea slabă a aerului din interior a fost legată de o serie de boli, inclusiv astmul, pneumonia, cancerul pulmonar, boala pulmonară obstructivă cronică și bolile cardiovasculare.

De unde vine poluarea din locuințe

Poluarea aerului din interior provine dintr-o gamă largă de activități. Particulele fine sunt eliberate din activități precum gătitul, curățarea și de la lumânările aromate.

Inclusiv utilizarea sobelor moderne prezintă risc de poluare.

Folosim o mulțime de substanțe chimice în case. Ele se găsesc în produsele de curățenie, în produsele de îngrijire personală precum și în odorizant.

„Dacă le-ai spune oamenilor că sunt expuși la particule în aer liber de la vehicule, probabil ar dori să evite anumite drumuri – dar conectează cu bucurie un odorizant fără să-și dea seama că generează și acesta particule.”

Ce trebuie să facem

Dacă trebuie să utilizați un produs de curățare parfumat sau un odorizant, faceți acest lucru cu moderație, iar camera trebuie aerisită.

Aspirarea este, de asemenea, o altă sursă de poluare a aerului din interior, cu excepția cazului în care sunt utilizate filtre adecvate de calitate superioară, iar ștergerea cu anumite produse de curățare poate crește, de asemenea, nivelurile de substanțe chimice din aer.

„Gătitul și curățarea sunt două dintre principalele surse de poluare interioară”, spune Carslaw.

image

Potrvit unui raport recent aproape jumătate din casele din Marea Britanie au o poluare ridicată a aerului în interior.

În Portugalia, cercetătorii au descoperit că trei sferturi din casele în care locuiau mame cu nou născuți au înregistrat niveluri peste limitele recomandate de OMS.

În casele slab ventilate cu surse semnificative, concentrațiile de particule pot fi mult mai mari în interior decât în ​​exterior

Cea mai sigură și la îndemână metodă de a elimina acești poluanți: ventilația constantă a încăperilor, care se poate face prin aparatură specială ori prin tradiționala „aerisire” - deschiderea ferestrelor.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințesa Caroline și Pierre Casiraghi cu soția Beatrice Borromeo, doliu în familia Casiraghi de la Monaco   Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
georgescu iohannis foto EPA + FB jpg
1280px Podul de la Cernavodă distrus în 1916 jpg
poligon explozie jpg
ucraina png
Schengen shutterstock 9 jpg
lidl jpg
profi1 jpeg
cna consiliul national al audiovizualului Foto Facebook jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net