Niciun om nu poate să măsoare timpul cu exactitate și acum știm de ce!
Dacă vei întreba o persoană în vârstă care sunt cele mai clare amintiri pe care le are, cel mai probabil ele vor fi din vremea când avea între 15 și 30 de ani, scriu cei de la Playtech.ro.
În acei 15 ani au loc 10 din cele mai importante evenimente ale vieții, potrivit unui studiu. Printre ele se numără începerea școlii, facultatea, primul job, prima dragoste, căsătoria și primii copii. Psihologii numesc acest fenomen „hopul reminescenței”. Acest hop explică de ce în această perioadă totul pare mai memorabil decât după 30 de ani.
În cartea Time Warped, autoarea Claudia Hammond explică: „Cheia către hopul reminiscenței este noutatea. Motivul pentru care ne amintim tinerețea atât de bine este că… e timpul pentru premiere – primele relații sexuale, primele joburi, primele călătorii fără părinți, primele experiențe cu trăitul departe de acasă, primele dăți când noi decidem cu adevărat cum ne petrecem zilele.”
Atunci când șirul de noutăți se termină, timpul pare că începe să se accelereze. Poate e deprimant gândul că amintiri mai bune nu vor exista, dar autorii studiului spun că nu este atât de grav. „Ar fi foarte ușor să creezi un al doilea hop al reminiscenței mai târziu în viață”, au spus aceștia. „Doar divorțează de partenerul tău, dă-ți demisia de la muncă, mută-te în Noua Zeelandă și devino păstor. Sunt multe noutăți, și clar ți-ai face multe amintiri. Dar să nu confundăm memorabilitatea cu înțelepciunea.”