Niculae Bădălău rămâne în spatele gratiilor, contestația sa la arestul preventiv fiind respinsă

Niculae Bădălău, un nume cu greutate în politica autohtonă, va rămâne în spatele gratiilor pentru toate cele 30 de zile incluse în mandatul său de arestare preventivă. Fostul politician, numit „baron de Giurgiu”, contestase măsura și spera să doarmă cât mai repede în patul său.

Niculae Bădălău a depus contestație la arestul preventiv, fără succes. Foto: Inquam
Niculae Bădălău a depus contestație la arestul preventiv, fără succes. Foto: Inquam

Pe 28 noiembrie, Curtea de Apel Bucureşti a decis arestarea preventivă pentru 30 de zile a fostului senator PSD pentru săvârşirea infracţiunilor de dare de mită şi trafic de influenţă, într-un dosar în care este acuzat că i-a oferit mită 170.000 de euro unui primar din judeţul Giurgiu în schimbul acordării unor contracte de lucrări publice, transmite Adevărul.ro

Bădălău a făcut contestaţie, însă cererea lui a fost respinsă joi, 8 decembrie, de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

„Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – D.N.A respinge, ca nefondată, contestaţia formulată de inculpatul Bădălău Niculae împotriva încheierii din data de 28 noiembrie 2022 pronunţată de judecătorul de drepturi şi libertăţi de la Curtea de Apel Bucureşti, Secţia I Penală”, se arată într-un comunicat al autorităților. 

Elena Matache, inculpată în același dosar, care inițial a fost plasată în arest la domiciliu, va merge și ea în arest preventiv, a decis Înalta Curte. Potrivit DNA, pe 9 august şi 19 noiembrie, Niculae Bădălău, în calitate de consilier de conturi în cadrul Curţii de Conturi a României şi vicepreşedinte al Autorităţii de audit din cadrul acestei instituţii, i-ar fi pretins unui primar de comună să atribuie un contract privind reabilitarea sistemului de alimentare cu apă potabilă, estimat la valoarea de 7.071.925 lei fără TVA, unei societăţi administrate de o rudă a sa, lăsând să se creadă că are influenţă asupra unei persoane din conducerea Companiei Naţionale de Investiţii, pe care ar fi promis că o va determina să asigure finanţarea a două proiecte depuse de localitatea respectivă.

Primarul căruia Niculae Bădălău i-ar fi oferit mită este Dan Păsat, fost deputat PNL, care a fost condamnat în 2013 la trei ani de închisoare pentru şantaj.Dan Păsat are calitatea de martor-denunţător în dosar. El este cel care l-a denunţat pe Bădălău la DNA.

„În perioada 2021 - 2022, în contextul derulării unui contract pe care aceeaşi Primărie îl avea încheiat cu aceeaşi societate comercială privind „Înfiinţare reţea de alimentare cu apă ...”, inculpatul Niculae Bădălău, prin intermediul celeilalte persoane cercetate în prezenta cauză, i-ar fi oferit edilului mai multe sume de bani pentru ca în schimb acesta să efectueze în continuare plăţile către firma respectivă, chiar şi pentru lucrări neconforme”, menţionează anchetatorii.

După ce, la data de 19 noiembrie, Niculae Bădălău i-ar fi promis primarului remiterea unui procent de 7% din valoarea contractului menţionat (4.903.959,97 lei fără TVA), dar şi dintr-un viitor contract a cărui atribuire urmărea să o obţină pentru aceeaşi firmă de la Primăria respectivă, în data de 25 noiembrie, prin intermediul aceluiaşi om de afaceri, i-ar fi remis edilului 35.000 lei, reprezentând o parte din suma de bani promisă.

„În total, inculpatul Niculae Bădălău i-ar fi promis primarului suma totală de 170.000 euro, ce reprezintă procentul de 7% din valoarea celor două contracte”, spun procurorii anticorupţie.   

Ca urmare a anchetei, luni, 5 decembrie, Parlamentul a votat revocarea lui Niculae Bădălău din funcţia de vicepreşedinte al Curţii de Conturi. Inițial, după ce a fost adus cu mandat la DNA, autoritățile au transmis că acesta își va păstra funcția, dar lucrurile s-au schimbat atunci când a fost emis mandatul de arestare preventivă, iar detaliile anchetei au ajuns în presă. 

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!  

oana roman si marius elisei
Adriana și Eliza Iliescu
razvan danciu razboinic survivor romania 2023 jpg
sebastian ghiorghiu jpg
nunta insta jpg
Horoscop - zodii - zodiac FOTO Shutterstock
cub claudia patrascanu png
FotoJet jpg
image
image
image
image
image
image
calendar ortodox 2022 27 ianuarie aducerea moastelor sfantului ioan gură de aur jpg
condimente jpeg
carduri energie scumpa jpg
Pomii înfloriţi şi gazonul proaspăt tuns o fac pe actriţă sp stea numai în curte jpeg
elevi jpeg
cos cumparaturi shutter jpeg