„O cafeluţă? O biscuite?”. Replicile celebre din filmele românești care au făcut istorie și au devenit proverbiale

În conversațiile de zi cu zi, folosim adesea expresii care sunt întipărite în memoria noastră colectivă. Sunt rostite cu mândrie și spontaneitate, ca și cum am avea inspirația de a potrivi cuvintele pentru a oferi cel mai potrivit răspuns interlocutorilor noștri. De la „Ce avem noi aici?”, rostită de Toma Caragiu, la „O cafeluţă, o biscuite?” de Gogu, iată câteva replici celebre din filme româneşti pe care le rostim în mod firesc.

Replici celebre din filme româneşti / foto: arhiva Click!
Replici celebre din filme româneşti / foto: arhiva Click!

De la obsesiva întrebare „Ce avem noi aici?”, rostită de Toma Caragiu, Puiu Călinescu şi Dem Rădulescu în mini-serialul „Brigada Diverse”, până la „Vai, aceste cuvinte ne doare!”, rostită de Jean Constantin, în comedia „Secretul lui Bachus”, multe dintre replicile din filmele românești realizate în perioada comunistă au intrat în istorie și au devenit proverbiale.

Cei mai buni regizori, scenariști și actori ai anilor '70, '80 și '90, chinuiți și constrânși de cenzură, au fost nevoiți să scrie pasaje subtile pe care le strecurau inteligent în dialogurile lor pentru ca membrilor Consiliului Culturii şi Educaţiei Socialiste să le scape ironiile fine, savurate ulterior de public. 

Miniseria „Brigada Diverse” a debutat în 1970, cu primul episod „BD intră în acțiune”, urmat un an mai târziu de „BD în alertă” și în 1972 de „BD, la munte și la mare”, și deţine, cu siguranţă, recordul la replici devenite celebre, rostite în film de cei trei borfaşi Gogu Steriade, interpretat de Dem Rădulescu, Trandafir, interpretat de Puiu Călinescu şi Patraulea personaj căruia i-a dat viaţă Jean Constantin, dar şi de Toma Caragiu în rolul Căptianului Panait.

„Ce avem noi aici?”

Când Trandafir (Puiu Călinescu) ajunge față în față cu omul de care se teme cel mai mult, căpitanul Panait (Toma Caragiu), primul lucru pe care îl spune este „Ce avem noi aici?”. Ulterior, Gogu (Dem Rădulescu), îngrozit că a fost prins din nou la furat, dar și de căpitanul Panait care este frustrat că are de-a face cu încă un pui de care nu a reușit să scape, repetă neîncetat întrebarea pe un ton disperat

Persoanele menționate mai sus au lăsat zeci de alte replici celebre, care au devenit acum zicale comune, precum: „Să trăiţi, de când vă aşteptăm! O cafeluţă, o biscuite?” replică rostită de Gogu, în momentul în care este prins de poliţist, în pădure, cu tabloul furat de la mănăstire, sau „Cine vă recomandă? Cine să mă recomande, vocea şi talentul meu!”, o frântură de dialog purtat între Trandafir şi o concurentă care participa la un casting pentru un rol într-un spectacol organizat de cei trei borfaşi din BD, „Prafuri pentru mama mare…” expresie folosită de Patraulea, ori „Vorbesc şi eu, aşa, ca opinia publică”, replică rostită de acelaşi Gogu.

Dem Rădulescu joacă un alt rol memorabil în comedia lui Geo Saizescu, „Astă seară dansăm în familie”. În rolul lui Temistocle T. Temistocle, actorul joacă rolul unui escroc sentimental care face avere pe seama femeilor dornice să se mărite.

„Nu vă supăraţi, îmi daţi voie să-ţi zic tu?”

Nu vă supăraţi, îmi daţi voie să-ţi zic Tu? Spuneţi-mi cum îţi face plăcere”, este dialogul remarcabil între Temistocle şi Mimi, o blondă naivă şi dornică de măritiş, pe care o întâlneşte într-o gară. „Boem din naştere şi escroc din folosifie”, aşa cum singur se recomandă.

Din bagajul de şarlatan al lui Temistocle nu lipsesc expresii rostite cu năduf în faţa victimelor sale: „Doamne, grea e viaţa când nu mai râzi!”, „Logodna este forma ideală a legăturii dintre bărbat şi femeie pentru că este reciproc avantajoasă”, „O femeie ca dumneavoastră, tânără, frumoasă, cultă, e absurd să-şi rateze viaţa pentru o omletă cu ceapă”.

În comedia lui Geo Saizescu ,„Secretul lui Bachus”, produsă la începutul anilor '80, Ștefan Mihăilescu Brăila a oferit o interpretare magistrală, dându-i viață lui Bumbescu, un negustor bucureștean care a făcut avere prin contrafacerea vinului. Acest Bumbescu, cu mustața lui plată, este autorul celebrei replici „Fără poezie, viața e pustiu”, rostită în timpul unei întâlniri cu Victor Mirea, jurnalist la cotidianul Atitudinea, interpretat de Emil Hossu.

„Vai, aceste cuvinte ne doare!”

Bumbescu, sau nea Bachus, a adulmecat că jurnalistul urma să investigheze comerțul cu vinuri. Pentru a scăpa basma curată, a încercat să-l corupă, ademenindu-l într-un restaurant. Este remarcabil modul în care jubilează cu privire la persoana care i-ar putea face rău: „Aş putea îndrăzni să am curajul de-a cuteza să va invit la un mic local, ceva intim, mai modest, mai vorbim , mai analizăm… chestii socoteli”, relatează Adevărul.ro.

Acelaşi film este depozitarul unei alte replici celebre: „Vai, aceste cuvinte ne doare!”, rostită de Jean Constantin care interpretează rolul oenologului Trandafir Bulbuc. Sperând că-l va opri pe mult prea curiosul ziarist Mirea, care se apropiase prea mult de secretele afacerii necurate, Bulbuc aleargă disperat pe dealuri după el şi îl invită în cramă. Amuzat de apariţia iscoadei, ziaristul îl întreabă: „Aaa, vreţi să mă îmbătaţi?”, iar oenologul Bulbuc îi dă acea replică de neuitat: „Vai, aceste cuvinte ne doare!”.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard Gere și Julia Roberts în Pretty Woman, Profimedia (1) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
cat jpg
Arges 1 jpg
image png
tinte ale rusiei jpg
Ingrijire piele femeie FOTO Shutterstock jpg
Pensionari discută cu reprezentanții presei și oficialii Caselor de Pensii de care aparțin privind recalcularea pensiei, în București. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
husky harghita jpg
MONICA POLI jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net