O furtună geomagnetică va avea loc în aceste zile. Care sunt explicațiile acestui fenomen

Ultima actualizare:

Pământul este din nou martorul unei spectaculoase demonstrații de forțe cosmice, în timp ce o furtună geomagnetică severă afectează atmosfera în aceste zile. Această impresionantă manifestare a naturii este rezultatul unor erupții solare recente care au trimis valuri de plasmă înspre Pământ, pregătind terenul pentru un frumos spectacol natural: Aurora Boreală.

Aurora Boreală. Foto: arhiva.
Aurora Boreală. Foto: arhiva.

Alertă de furtună geomagnetică

Centrul de Prognoză a Vremii Spațiale (SWPC) al Administrației Naționale Oceanice și Atmosferice din Statele Unite (NOAA) a emis o alertă de furtună geomagnetică duminică, după ce sateliții de observare a Soarelui au înregistrat o explozie solară de tip X 1.1 și o coroană de viteză mare a găurii corona (CH HSS).

Aurorele, cunoscute și sub numele de Lumini Nordice și Sudice, sunt rezultatul interacțiunii dintre particulele încărcate de pe Soare și atmosfera Pământului. În aceste zile, ele pot fi observate în zone din sudul Statelor Unite, oferind un spectacol cosmic deosebit, scriu cei de la Adevărul.

Potrivit experților spațiali, furtuna geomagnetică este clasificată pe o scală de cinci puncte, de la G1 la G5. În acest caz, se crede că furtuna va ajunge la nivelul G3, iar în ultimele 24 de ore s-au observat chiar condiții severe de vreme spațială de tip G4, cu posibilitatea ca acestea să continue.

Aceste fenomene, tot mai frecvente în ultimul an

În funcție de intensitatea furtunii, zonele în care pot fi observate aurorele variază. De la apariția acestora în apropierea Cercului Polar de Nord în cazul unei furtuni de nivel G1, până la vizibilitatea în regiuni mai sudice ale Statelor Unite, precum Alabama și California de Nord, în cazul unei furtuni de nivel G4.

Activitatea geomagnetică este monitorizată de magnetometrele terestre și este măsurată pe scara Kp index, care variază de la 0 la 9. Institutul de Geofizică al Universității din Alaska Fairbanks prognozează că activitatea aurorelor va fi ridicată, cu niveluri Kp-6 până luni seara.

Aceste furtuni geomagnetice au devenit tot mai frecvente în ultimul an, pe măsură ce Soarele intră în faza maximă a ciclului solar 25, un proces ce ar putea dura până în 2030. Ciclurile solare, care se repetă la fiecare 11 ani, sunt un fenomen natural și fascinant, iar această furtună geomagnetică este doar unul dintre numeroasele aspecte uluitoare ale interacțiunii dintre Soare și Pământ.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
vedete clinică de frumusețe jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Nicolae Ceausescu pe litoral  jpg
drumuri de parcurs iarna jpg
images jpeg
desa jpg
banner daniel margarit png
actorul care a devenit staret jpg
litere freepik jpg
Bihor 1 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net