Imperiul dispărut din istorie. A luat parte la primul război consemnat vreodată în scris

Atunci când vine vorba despre cele mai vechi civilizații din lume, cei mai mulți dintre noi ne vom gândi la Egipt, Sumer, sau la civilizația din Valea Indusului. Însă, la începuturile istoriei a existat un popor formidabil, care a dat naștere unuia dintre cele mai vechi și mai puternice regate de la acea vreme. Din păcate, acest imperiu a dispărut complet din istorie.

Un zigurat din Elam / foto: Katarina Maruskinova
Un zigurat din Elam / foto: Katarina Maruskinova

Atunci când vine vorba despre istoria Iranului, Imperiul Ahemenid se remarcă prin mărimea și forța sa. Din secolul VI î. Hr. și până când a fost cucerit de către Alexandru cel Mare, acest stat a fost cel mai avansat și mai puternic din lume. La vest, imperiul ajunge până în Bulgaria de azi, în timp în timp ce la est, granițele acestui stat ajungeau până în Uzbekistan.

Însă, cu mii de ani înainte de imperiul lui Cyrus și Darius, un alt stat din Iran uimea lumea: Elamul. Această populație se afla în sud-vestul Iranului de azi, iar limba lor era una izolată. Mai precis, în timp ce farsi (persana), precum și celelalte limbi vorbite astăzi în Iran fac parte din familia indo-europeană, limba elamiților nu se înrudea cu nicio altă limbă de pe glob. Iar elamita nu a fost descifrată nici în ziua de astăzi!

Elamul a luat parte la primul război din istorie

Civilizația elamită s-a dezvoltat simultan cu Sumerul și Egiptul, iar primele dovezi scrise lăsate în urmă de elamiți datează din jurul anului 3.000 î. Hr. Inițial, elamiții erau împărțiți în diferite triburi și orașe-stat, cele mai importante fiind Susa și Anșan.

Iar în 2.700 î. Hr., Elamul a luat parte la primul război consemnat în scris, din istorie. Mai precis, regele sumerian Enmebaragesi, care domnea în orașul Kiș, a lansat o campanie împotriva Elamului. Lista Regilor Sumerieni spune că Enmebaragesi i-a înfrânt pe elamiți și s-a întors în Kiș cu multe comori prădate din această regiune.

Era o civilizație tolerantă

Locația Elamului pe hartă. Golful Persic era mai mare în acea perioadă / foto: Wikipedia
Locația Elamului pe hartă. Golful Persic era mai mare în acea perioadă / foto: Wikipedia

Un alt detaliu care a atras atenția istoricilor este toleranța elamiților. Aceștia permiteau tuturor religiilor să își venereze zeii proprii, iar nici măcar atunci când Elamul a fost unit într-un singur stat, regii nu au forțat populațiile minoritare să adopte zeii și obiceiurile elamite.

În cele din urmă, elamiții au dispărut complet din istorie, fiind integrați în puternicul Imperiu Ahemenid. Această populație a fost, la apogeul ei, una dintre cele mai avansate și puternice civilizații nu numai din Orientul Mijlociu, ci și din întreaga lume. Însă, nici chiar elamiții nu au reușit să reziste în fața timpului, iar această populație a fost asimilată, treptat, de vecinii ei mai puternici.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
www.gandul.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.viva.ro
image
www.unica.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Papa Francisc in Irlanda, 2018 GettyImages 1023327002 jpg
George Simion FOTO Mediafax
banner papa 5 jpg
Papa Francisc 20 aprilie 2025  Foto Profimedia jpg
papa francisc jpg
petru jpg
banner papa 4 jpg
Salată boeuf   shutterstock jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net