O poartă medievală a reușit să supraviețuiască celor două incendii care au devastat Castelul Corvinilor. Are o vechime de secole
Este un detaliu istoric pe care nu multă lume și-l mai amintește, în ziua de astăzi. Însă, în secolul XIX, Castelul Corvinilor a fost aproape distrus în întregime de două incendii surprinzătoare. Iar singurul obiect original care a supraviețuit acestor momente dificile a fost ușa masivă a închisorii!

Castelul Corvinilor a trecut prin momente dificile în secolul XIX, atunci când două incendii au afectat serios clădirea. Cu toate acestea, singurul obiect original care a rămas intact a fost ușa masivă a închisorii, care, în mod surprinzător, este din lemn! Astăzi, această ușă este considerată a fi una dintre cele mai valoroase piese de mobilier ale castelului din Hunedoara.
După cel de-al doilea incendiu, din anul 1854, medicul și arheologul Lajos Arányi (1812–1887) a avut un rol extrem de important pentru salvarea castelului. El a realizat mai multe machete, a strâns donații, iar în anul 1868, a prezentat un plan ambițios de restaurare. În plus, potrivit adevarul.ro, el a propus și transformarea castelului în reședință regală de vară și palat de vânătoare.
O ușă de lemn este cea mai veche structură din Castelul Corvinilor
În perioada dintre 1724 și 1867, clădirea s-a aflat în grija statului austriac. Iar potrivit renumitului medic, castelul ajunsese într-o stare avansată de degradare. Mai precis, el fusese transformat în clădire de locuit și depozit de fier.
„În anul 1724, meșteșugarii locali care nu cunoșteau estetica gotică și nici stilul renascentist, au început modificări rudimentare, cu intervenții dezastruoase. Au zidit ferestrele elegante, au înlocuit cornișele și mulurile cu cărămidă simplă și au distrus ancadramentele originale ale ferestrelor și porților”, scria Lajos Arányi în cartea sa, publicată în 1867.
Castelul fusese neglijat de mai bine de un secol
În 1817, împăratul austriac Francisc I a donat o sumă uriașă pentru restaurarea acestuia. Însă, chiar atunci când lucrurile păreau să se înscrie pe o traiectorie mai bună pentru clădire, un trăsnet a distrus capela și alte structuri importante din castel.
Acest prim incendiu a avut loc în 1824, urmat de un altul în 1854. Iar după aceste două evenimente distructive, doar o ușă de lemn a mai supraviețuit, din toate elementele originale ale castelului. Aceasta are o vechime de cinci secole, iar acum are și o valoare istorică incredibilă.