Primăriile din România care riscă să intre în faliment. „Am bătut pasul pe loc câțiva ani de zile”

Zeci de orașe din România se confruntă cu probleme financiare serioase. Acum, primarii așteaptă întâlnirea cu reprezentanții guvernului, pentru a afla dacă vor beneficia de sprijinul financiar necesar pentru închiderea proiectelor inițiate cu ani în urmă. În caz contrar, aceste orașe riscă să intre în faliment.

Stațiunea Azuga se confruntă cu probleme financiare serioase
Stațiunea Azuga se confruntă cu probleme financiare serioase

Nu mai puțin de 50 de orașe din țara noastră se află în fața unei crize economice de proporții. Potrivit adevarul.ro, Asociația Orașelor din România a anunțat faptul că aceste municipii au rămas cu proiecte nefinalizate în cadrul Programul Operațional Regional, din perioada 2014 -2020. Dacă ele nu vor fi închise, România riscă să ramburseze sume mult mai mari.

Pentru a putea finaliza lucrările, ar fi necesară suma de 300 de milioane de euro, iar primarii nu știu de unde să facă rost de atât de mulți bani. În unele cazuri, situația este atât de dificilă, încât edilii spun că există pericolul intrării în insolvență, dacă nu vor fi găsite fonduri.

Mai multe orașe riscă să intre în insolvență

Printre orașele care se confruntă cu această situație îngrijorătoare se află și Azuga. Adrian Purcaru, primarul municipiului, care a mai avut trei mandate și în perioada dintre 2000 și 2012, a vorbit pe larg despre această situație.

„Este un an foarte dificil. Avem vreo patru proiecte etapizate, începute în anii 2020-2021, care nu sunt finalizate nici astăzi. Mai avem de lucrat și de investit vreo două milioane de euro, bani de-ai noștri, pe care îi avem doar jumătate. (...) Nefinalizarea acestor proiecte la finalul anului ar însemna returnarea unor sume importante către Uniunea Europeană și o insolvență pentru orașul Azuga.

Patru milioane euro, asta înseamnă vreo 10 ani de zile de stagnare pentru Azuga, care oricum de-abia supraviețuiește, pentru că nu ne menținem pe picioarele noastre din punct de vedere economic, nu ne comparăm nici măcar cu Predealul, ca buget, ca venituri proprii, pentru că baza lor de cazare, care e de cinci ori mai mare decât a noastră, construcțiile existente acolo, deținute de persoane juridice, aduc la bugetul local și sume de patru ori mai mari decât la Azuga”, spune acesta, potrivit sursei citate.

Turismul poate fi soluția pe termen lung

Dacă aceste proiecte nu vor fi finalizate, România riscă să fie nevoită să returneze milioane de euro din fonduri europene. Pentru Azuga, o posibilă soluție pe termen lung ar putea fi turismul, însă Primăria are nevoie de bani imediat, pentru a duce la bun sfârșit lucrările deja în curs.

„Noi am bătut pasul pe loc câțiva ani de zile, am pierdut din vedere această țintă, turismul, ca fiind singura șansă a noastră de existență. (...) În turism este o competiție pozitivă, în fiecare an în stațiuni se întâmplă câte ceva, o sanie de vară, o pârtie de schi, o telegondolă. La noi, de 10 ani n-a apărut niciun hotel, n-a apărut niciun metru de pârtie de schi, n-a apărut mai nimic semnificativ din acest punct de vedere”, mai explică edilul din Azuga.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
www.gandul.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.viva.ro
image
www.unica.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
durere cap jpg
image png
Captură de ecran din 2025 04 16 la 23 21 22 png
autism jpg
ciocolata hess jpg
monede istock jpg
cat castiga os tewardesa jpg
rosii tomate istock jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net