De ce să nu mai stai vreodată pe telefon la toaletă. Acest obicei banal te poate trimite la spital

Ultima actualizare:

Tehnologia face parte parte din viața noastră, iar în ziua de azi aproape că ni se pare un handicap dacă nu utilizăm gadget-urile cât mai mult. Smartphone-ul a devenit parcă o extinsie a noastră, și este nelipsit chiar și din cele mai intime situații din viața noastră. Bineînțeles, utilizarea lui în aproape orice context, nu rămâne fără consecințe, așa că aflați acum de ce nu trebuie să folosiți telefonul mobil dacă vreți să vă păstrați sănătatea.

 De ce să nu mai stai vreodată pe telefon la toaletă
De ce să nu mai stai vreodată pe telefon la toaletă

Folosim telefonul, cum spuneam ca pe o extensie a noastră, la muncă, la masă, când mâncăm, până și când mergem la toaletă. Un sondaj efectuat acum câțiva ani, a arătat că în SUA, nouă din zece persoane iau cu ele telefonul mobil atunci când merg la toaletă. Desigur, nu ar fi de mirare ca și în alte țări să se întâmple la fel.

Bineînțeles, oricât de jenant ar fi să recunoaștem, de multe ori telefonul ne face să petrecem mai mult timp la toaletă decât ar fi necesar, din simplul motiv că rămânem ațintiți pe rețelele de socializare, dând scroll sau pe tot felul de alte aplicații. 

Asta poate proveni chiar și dintr-o dependență față de smartphone, atitudine ce din păcate, este transmisă și celor mici, noilor generații care „s-au născut cu telefonul în mână". De pildă, Manualul de Diagnostic și Statistică al Tulburărilor Mentale (manualul folosit de comunitatea medicală pentru a diagnostica tulburările mentale) recunoaște o dependență comportamentală: nevoia de a juca jocuri de noroc în mod compulsiv.

Astfel, între utilizarea excesivă a telefonului mobil și dependențele comportamentale precum cea menționată, există niște asemănări, precum: pierderea controlului asupra comportamentului, persistența sau dificultatea a limita comportamentul, consecințe negative grave care decurg din comportament, retragerea, sau sentimente de iritabilitate și anxietate atunci când comportamentul nu este practicat, recidiva, sau reluarea obiceiului după perioade de evitare.

Folosirea telefonului mobil a fost asociată și cu eliberarea de dopamină, o substanță chimică care te face să te simți bine, atunci când te afli în situații în care simți că primești o recompensă, potrivit celor de la Healthline. Aceasta ar putea fi o explicație pentru utilizarea excesivă a telefonului însă, trebuie să avem grijă la riscurile la care ne supunem. Creierul nu doar că obosește de la expunerea îndelungată la gadget-uri, dar există riscuri și mai mari pentru sănătate.

De ce să nu stai vreodată pe telefon la toaletă?

baterie telefon jpg

Cum spuneam, putem fi pur și simplu absorbiți de telefonul mobil, astfel că putem petrece minute în șir pe toaletă, în loc să ne ridicăm după ce am terminat cu necesitățile fiziologice, iar asta duce la un risc crescut de a dezvolta hemoroizi.

Nu folosirea propriu-zisă a smartphone-ului este problema, ci statul pe toaletă pentru o perioadă lungă de timp. Toată lumea are hemoroizi, ne naștem cu ei. Ei sunt o aglomerare de vene situate în zona anusului.

Problemele apar atunci când aceste vene se umflă, fiind alimentate cu mult sânge, din cauza șederii zilnice prelungite pe scaunul de toaletă. Astfel apar simptome precum durere, umflare sau sângerare“, a explicat chirurgul Karen Zaghiyan pentru cei de la Healthline.  

Acest obicei îți poate afecta sănătatea

Folosirea telefonului mobil la toaletă poate duce la contaminarea acestuia cu bacterii fecale. Dacă în baia proprie avem control asupra curățeniei și iginei, în toaletele publice sau la locul de muncă acest lucru nu se poate. Mai mult decât atât, este absolut necesar să aveți grijă la dezinfectarea telefonului mobil.

Un studiu a arătat că ecranele acestora pot fi chiar mai murdare decât scaunul de toaletă, așa că este absolut esențial să le curățați în mod periodic, cât și spălatul pe mâini. În caz contrar, riscați ca telefonul mobil să poată fi infectat cu bacterii periculoase precum salmonella și E.coli, care pot produce tulburări digestive, diaree, febră, vărsături sau crampe abdominale.

 Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro! 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard și Alejandra Gere, GettyImages (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Carlo Acutis 1, foto Facebook jpg
kaufland jpg
mona von bismarck colaj captura video jpg
index webp
tramvai lego profimedia jpg
Poza mare el acum jpg
valentin olariu Tatal lui Sebi jpeg
image png
image
actualitate.net
image
actualitate.net