Obiceiul banal pe care doar puțini români pot să îl explice! De ce nu trebuie să ciocnim paharele dacă bem apă
Indiferent de unde ne-am afla pe glob, peste tot vom putea observa acest obicei atât de banal. Însă, foarte puțini dintre noi știu, de fapt, de ce se ciocnesc paharele înainte de a bea! Iar în poporul nostru se spune că acest lucru nu trebuie făcut niciodată dacă avem apă în pahar!
Este un obicei extrem de comun, iar fiecare dintre noi deja facem acest lucru aproape din instinct. Însă, de ce trebuie ciocnite paharele, înainte de a bea? După cum știm, acest obicei este însoțit și de urări de bine, iar în poporul nostru se spune că nu trebuie să ciocnim dacă bem apă.
Însă nu multă lume știe originea fascinantă a acestui obicei! Mai precis, se bănuiește că în trecut se dorea ca prin ciocnitul paharelor să fie evitată otrăvirea!
De ce se ciocnesc paharele înainte de a bea
Prin faptul că paharele erau umplute aproape până la refuz, atunci când erau ciocnite cu putere, puțină băutură urma să ajungă și în celelate pahare. Astfel, prin faptul că mesenii aceptau să își ciocnească paharele și să bea imediat se oferea o garanție a faptului că în pahare nu se afla otravă.
O altă tradiție germană din Evul Mediu spune că acest obicei avea puterea de a alunga spiritele malefice de la masă. Prin ciocnitul paharelor, strigăte, cât și prin bătutul mesei cu paharul, familiile adunate în jurul mesei puteau alunga orice spirit rău intenționat din jurul lor.
De ce nu trebuie să ciocnim paharele dacă bem apă
Iar până și tradiția care spune că nu trebuie să ciocnim paharele dacă bem apă are o tradiție îndelungată!
Această tradiție provine din Grecia Antică, unde se spunea că morții beau apă din râul Lethe, pentru a-și uita viețile de pe Pământ. Astfel, în Grecia, paharele cu apă închinate simbolizau călătoria morților, iar gestul era considerat o ofensă adusă zeilor.
Cum zeilor le erau adresate aceleași urări atunci când era ridicat paharul, aceștia ar fi devenit furioși dacă oamenii le închinau apă, un lichid pe care nu îl apreciau.