Obiceiul care aduce bogăție de Solstițiul de vară. Acest ritual trebuie urmat cu strictețe pentru a asigura prosperitatea în perioada următoare

Solstițiul de vară, un moment de maximă importanță astronomică, aduce cu sine o serie de obiceiuri și tradiții care au rădăcini adânci în istorie. Anul acesta, evenimentul are loc astăzi, joi, 20 iunie, marcând cel mai devreme solstițiu din ultimii 228 de ani. Fenomenul astronomic va fi marcat de cea mai lungă zi din an, cu o durată de 15 ore și 32 de minute, și de o noapte de doar 8 ore și 28 de minute.

Solstițiul de vară. Foto: arhiva.
Solstițiul de vară. Foto: arhiva.

Tradiția care aduce Bogăție

Una dintre tradițiile care au fost respectate de secole este obiceiul ce aduce belșug și bogăție. Se spune că acest ritual trebuie urmat cu strictețe pentru a asigura prosperitatea în perioada următoare. Ritualurile și obiceiurile legate de solstițiul de vară includ petreceri, dansuri, focuri și cântece, care erau odinioară sărbătorite cu mare fast. Astăzi, deși multe dintre aceste obiceiuri nu se mai practică în aceeași măsură, evenimentul continuă să fie înzestrat cu o energie de belșug, pasiune, vitalitate și creativitate.

Ritualuri de vindecare și frumusețe

Se crede că cei care se scaldă în lacuri și râuri în această perioadă se vor vindeca de suferințele lor. Acest obicei este încă respectat, demonstrând credința oamenilor în puterea lui. Un alt ritual este spălarea cu roua din ajunul solstițiului, considerată o practică magică pentru frumusețe. De asemenea, în trecut, pentru refacerea sănătății se foloseau băi cu ierburi în noaptea solstițiului, tradiție care, deși nu este la fel de populară astăzi, rămâne în memoria colectivă.

Sărbătorile Solstițiale în calendarul românesc

În calendarul românesc, sărbătorile de mare importanță creștină se plasează în preajma echinocțiilor și solstițiilor. Un exemplu este sărbătoarea Sânzienelor, cunoscută și sub numele de Drăgaica, care are loc anual pe 24 iunie. Această sărbătoare este strâns legată de solstițiul de vară și este marcată de culegerea de flori și împletirea de coronițe purtate de fete. Similar, solstițiul de iarnă este apropiat de Crăciun, când se sărbătorește Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul.

Simbolismul și obiceiurile solstițiului de vară

Solstițiul de vară simbolizează puterea Soarelui și frumusețea Pământului. În această zi, se crede că cucul încetează să mai cânte, fenomen cunoscut în popor sub numele de „Amuțitul cucului”. Cucul, care indică primăvara astronomică, avea multiple semnificații pentru poporul român, legate de sănătate, noroc, căsătorie și chiar moarte, în funcție de modul și locul unde cânta.

Solstițiul de vară este, de asemenea, ideal pentru culegerea de plante de leac. Tradiția spune că acestea trebuie adunate noaptea, obicei care se păstrează mai ales de Sânziene.

Un eveniment astronomic record în 2024

Solstițiul de vară din 2024 stabilește un record absolut, având loc cu o zi mai devreme decât de obicei, pe 20 iunie, la ora 23:51. În mod tradițional, acest fenomen astronomic s-a desfășurat pe 21 iunie, iar în urmă cu câteva decenii, era normal să aibă loc pe 22 iunie. Modificările recente sugerează că solstițiul de vară va mai pica pe 20 iunie abia în anul 2028. Până atunci, în restul acestui deceniu, va fi pe 21 iunie, iar după 2030, vor fi mai frecvente anii în care solstițiul va fi pe 20 iunie.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
www.bugetul.ro
bani numara salarii pensii bani putini
image
image
image
image
image
image
Reciclare ambalaj conform jpg
antalya 928302 1280 (1) jpg
gradina curte flori istock jpg
Plata prin NFC cu smartphone ul FOTO Shutterstock jpg
istock vot votare jpg
Impozit - calcule - facturi - FOTO Shutterstock
4 front evaluare jpg
control dsvsa jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net