Operațiune de salvare pentru cosmonauții blocați în spațiu

Rusia a anunțat, miercuri, că va trimite o navă de salvare pe Stația Spațială Internațională (ISS), luna viitoare, pentru a-i aduce acasă pe cei trei astronauți care sunt blocați pe orbită. Capsula lor a suferit avarii serioase, după ce a fost lovită de un meteorit.

Rusia va lansa o navă de salvare pentru cei trei astronauți blocați în spațiu (foto: Profimedia)
Rusia va lansa o navă de salvare pentru cei trei astronauți blocați în spațiu (foto: Profimedia)

Citește și: Premieră la NASA! O femeie-comandant a scris istorie, într-o rachetă făcută de compania lui Elon Musk 

Nava de salvare va fi lansată pe 20 februarie

Nava Soyuz MS-22 a avut o scurgere majoră la radiator, pulverizând lichid de răcire în spațiu. Scurgerea a dus la creșterea temperaturii în cabină și s-a considerat că MS-22 nu mai poate fi folosită. Roscosmos și NASA au anunțat, într-un comunicat de presă comun, că o navă spațială Soyuz fără echipaj va fi trimisă la ISS, la data de 20 februarie, pentru a-i aduce pe Pământ pe cosmonauții ruși Serghei Prokopiev și Dmitri Petelin și pe astronautul american Francisco Rubio înapoi pe Pământ.

MS-23 a fost inițial planificat să preia trei membri ai echipajului, dar se va îndrepta gol ca navă de salvare. Șeful Roscosmos, Iuri Borisov, nu a spus când Prokopyev, Petelin și Rubio se vor întoarce pe Pământ în rezerva Soyuz.

Cei trei cosmonauții de pe nava Soyuz MS-22 (foto: Profimedia)
Cei trei cosmonauții de pe nava Soyuz MS-22 (foto: Profimedia)

Iată și: NASA a anulat cea mai mare misiune către Lună din ultimii 50 de ani! 

Nava MS-22 avariată se va întoarce fără echipaj odată ce va sosi înlocuitorul său. Mici meteoriți, bucăți de rocă sau metal care apar în mod natural și care pot fi la fel de mici ca un bob de nisip, reprezintă un pericol semnificativ pentru zborul spațial uman. Aceste obiecte se învârt în jurul Pământului la aproximativ 27,400km/h – mult mai repede decât viteza unui glonț.

Roscosmos a mai adăugat că diametrul meteoritului care a lovit Soyuz-ul a fost mic, iar gaura pe care a lăsat-o în capsulă are doar 1 mm în diametru. Acesta a provocat daune semnificative, însă, imaginile TV ale NASA arătând particule albe asemănătoare fulgilor de zăpadă care curgeau din spatele navei.

MS-22 este considerat inapt

Cu scurgerea care a dus la temperaturi mai ridicate în cabină, MS-22 a fost considerat inapt, lăsând doar un singur „pod de evacuare” operațional andocat pe ISS - o navă spațială SpaceX Crew Dragon. La bordul stației spațiale se află șapte persoane, dar capsula SpaceX are doar patru locuri.

În cazul în care o situație „deosebit de critică” va apărea pe ISS înainte de lansarea planificată din februarie, posibilitatea de a utiliza capsula Soyuz MS-22 avariată pentru a salva echipajul va fi luată în considerare.

„Gunoiul spațial” creat de om poate deteriora, de asemenea, echipamentele. În 2021, Rusia a aruncat în aer unul dintre sateliții săi într-un test cu rachete care a creat mari adunări de nori. Spațiul a rămas o zonă rară de cooperare între Moscova și Washington de când Rusia a invadat Ucraina.

Vezi și: Ce au în comun racheta Falcon 9, care a propulsat pe orbită capsula Crew Dragon, și nava spațială Apollo 11 

ISS a fost lansat în etape începând din 1998, într-un moment de cooperare sporită între SUA și Rusia, la aproape un deceniu de la sfârșitul Războiului Rece. Stația spațială învechită este destinată să fie scoasă de pe orbită în 2031, cu o aterizare planificată într-un punct îndepărtat din Pacific.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Maria Alexandra fiica Alina și Nicolae ai României foto Facebook5 jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
moonhouse mikael genberg jpg
bucuresti piata unirii foto pixabay jpg
carte pixabay jpg
Zanzibar Tanzania Foto Adevărul
cirese pixabay jpg
image png
Trafic aglomeratie Valea Prahovei FOTO Inquam Photos  Alex Nicodim  jpg
pahar cu apa jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net