Cine este omul care a căzut din spațiu. A rămas din el doar o bucată carbonizată

Ultima actualizare:

„Per aspera ad astra - pe căi anevoioase se ajunge la stele”, spunea Seneca. Versul lui celebru i se potrivește de minune și lui Vladimir Komarov, unul dintre eroii omenirii în încercarea de a cuceri tainele universului. În 1967, cosmonautul rus a căzut din spațiu într-o misiune care a părut sinucigașă încă de la început.

Vladimir Komarov. Photo - colaj facebook/rarehistoricalphotos/Vasili Malyshev/Sputnik
Vladimir Komarov. Photo - colaj facebook/rarehistoricalphotos/Vasili Malyshev/Sputnik

Omul care a căzut din spațiu. Cum a început tragedia

Cursa pentru cucerirea spațiului între ruși și americani era în punctul ei culminant, când cosmonautul sovietic Vladimir Komarov a fost ales pentru un program uriaș visat de liderii Uniunii Sovietice.

Vezi și: Premieră pentru omenire. NASA a lovit intenţionat un asteroid

Odată cu cea de-a 50-a aniversare de la înființarea URSS, guvernul de la Mosova a cerut un eveniment spațial de mare amploare. Astfel, liderul Uniunii Sovietice, Leonid Brejnev, a fost cel care a decis să organizeze o întâlnire spectaculoasă în spațiu între două nave sovietice.

Citește și: NASA a anulat cea mai mare misiune către Lună din ultimii 50 de ani!

Planul operațiunii era ca două vehicule spațiale sovietice să se lanseze în spațiu și să efectueze o joncțiune care să permită cosmonauților să se deplaseze între nave, scrie HistoricalPhotos.com. Komarov urma să piloteze Soyuz 1. A doua zi, un al doilea vehicul (Soyuz 2) avea să decoleze, cu doi cosmonauți la bord.  

Poate te interesează: Ce mai trimite omenirea în spațiu? O seră pentru cannabis!

Vladimir Komarov, omul care a căzut din spațiu, era bun prieten cu Yuri Gagarin

Yuri Gagarin, primul om în spațiu
Yuri Gagarin, primul om în spațiu

Pentru acest plan măreț, celebrul Yuri Gagarin, primul om care ajunsese în spațiu, fusese ales drept „cosmonaut de rezervă” pentru nava condusă de Komarov. Este interesant că cei doi erau buni prieteni, familiile lor fiind foarte apropiate.

Mai mult, aceștia erau conștienți că misiunea era una sinugicașă, iar capsulă spațială nu era sigură pentru a zbura. Programul spațial nu putea fi însă întârziat. Teama de modul cum ar putea reacționa liderul URSS din acele vremuri, Leonid Brejnev, îi înfricoșa pe toți.

Nimeni nu putea concepe anularea misiunii. De altfel, Komarov le-ar fi spus prietenilor că e conștient că are șanse mari să nu se mai întoarcă din misiune.

Vladimir Komarov a plecat într-o misiune sinucigașă

Cine este omul care a căzut din spațiu
Cine este omul care a căzut din spațiu

Până la urmă, misiune a debutat, iar problemele au apărut încă de la start. Apoi au urmat alte defecțiuni. Timp de mai multe ore, Komarov a încercat fără succes să orienteze modulul Soyuz, iar ulterior comunicațiile au fost pierdute.

Dezastrul s-a produs când capsula sa a reintrat în atmosferă. Parașuta de rezervă a ieșit, dar parașuta principală a rămas cu încăpățânare în containerul său. În clipa în care parașuta de rezervă a fost scoasă, aceasta s-a încurcat în culoarul parașutei de tracțiune a parașutei principale, conform sursei citate, scrie Fanatik.

Pe 24 aprilie 1967, la ora 7 dimineața, capsula Capusla Soyuz 1 s-a prăbușit cu mare viteză în stepa de la Orenburg. Vladimir Komarov n-a avut nicio șansă de supraviețuire.

Din cosmonautul rus a mai rămas doar o bucată carbonizată

Din Vladimir Komarov n-a mai rămas decât o bucată carbonizată. Pentru că anticipa acest deznodământ sumbru, astronautul rus ceruse înainte să plece în spațiu ca înmormântarea sa să fie făcută cu sicriul deschis.

Acesta a dorit astfel să le transmită un mesaj oficialilor de la Moscova care au aprobat această misiune sinucigașă. Aceasta a fost „răzbunarea” lui, scrie rarehistoricalphotos.com. Vladimir Komarov a murit la vârsta de 40 de ani.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro! 

image
image
image
image
image
image
jurnalist reportaj jpg
pensie jpeg
pupaza pexels jpg
schelet arhiva jpg
Valea Cernei și Cernișoarei, după inundatii  Foto Daniel Guță ADEVĂRUL (90) jpg
ungaria romania colaj pexels jpg
Gustav Klimt Immersive Experience Gold in Motion 2 jpg
cafea jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net