Orașul superb care are termen de expirare în 2047. Ce se va întâmpla cu una dintre cele mai fascinante destinații din lume
Anul 2047 va marca un moment de cotitură pentru unul dintre cele mai fascinante metropole din lume. Peste 22 de ani, constituția orașului își încheie valabilitatea, iar soarta orașului va fi o incertitudine…

Cu un sector financiar extrem de dezvoltat, infrastructură modernă și populație diversificată, orașul Hong Kong atrage investitori din întreaga lume, fiind astăzi un centru financiar de o importanță globală majoră. Peste 22 de ani, însă, lucrurile se pot schimba, deoarece constituția regiunii expiră, iar viitorul său politic și economic rămâne învăluit în mister.
Povestea orașulul care are un viitor incert. Cum s-a ajuns aici?
Marea Britanie a preluat pentru prima dată insula Hong Kong în 1842, după ce a învins China în Primul Război Anglo-Chinez (1839-1842). După cel de-al Doilea Război Anglo-Chinez (1856-1860), Beijingul a fost forțat să cedeze și Kowloon în 1860, zonă aflată pe partea continentală a Hong Kong-ului. În 1898, a închiriat terenuri suplimentare, cunoscute drept „Noile Teritorii” pentru 99 de ani, cu promisiunea că le va returna Chinei în 99 de ani, scriu jurnaliștii de la BBC.
Sub dominația britanică, Hong Kong s-a dezvoltat rapid, devenind un centru financiar global. În 1982, Londra și Beijing au început negocierile pentru retrocedarea teritoriului, iar China a acceptat să aplice principiul „o țară, două sisteme”, oferind Hong Kong-ului autonomie largă pentru 50 de ani, cu excepția afacerilor externe și de apărare. Orașul a devenit astfel o regiune administrativă specială, cu libertăți importante trecute în propria Constituție, precum independența justiției, pluralismul politic și libertatea de întrunire și de exprimare.
De-a lungul anilor, China a consolidat treptat controlul asupra Hong Kong-ului. Punctul de cotitură a fost în 2019, când propunerea unei legi de extrădare a stârnit proteste masive. Atunci, protestatarii au intrat în parlament, distrugând mobilierul și ridicând steagul colonial britanic.
Ce se va întâmpla după 2047?
După 2047, China continentală nu va mai fi obligată să acorde Hong Kong-ului autonomia convenită în acordul cu Marea Britanie, iar viitorul orașului rămâne incert…
Totuși, un oficial de la Beijing a declarat că principiul „o țară, două sisteme” nu va trebui neapărat modificat după acest an. Politicianul Shen Chunyao a afirmat într-o conferință că nu este nevoie de schimbări majore, dar a sugerat că trebuie realizate „îmbunătățiri la momentul potrivit”, pentru ca Hong Kong-ul să își poată atinge întregul potențial pe termen lung.