Originea neașteptată a unuia dintre cele mai răspândite cuvinte din lume! De ce spunem „alo” atunci când răspundem la telefon
Este unul dintre cele mai răspândite cuvinte din întreaga lume, fiind folosit inclusiv în țara noastră. Însă, în ciuda popularității sale, puțini dintre noi ne-am întrebat de ce a ajuns, de fapt, banalul „alo” să fie răspunsul universal, atunci când răspundem la telefon.

Indiferent dacă am fi în Vietnam, o țară arabă, Turcia, Rusia, sau chiar și Franța, atunci când cineva ne va răspunde la telefon, va spune „alo”. Este un cuvânt banal, deja folosit în nenumărate limbi și culturi, extrem de diferite una față de cealaltă. Însă, în ciuda popularității sale, puțini ne-am întrebat care este, de fapt, originea acestui termen.
Iar chiar și mai puțini oameni știu că, dacă istoria ar fi mers puțin altfel, un cu totul alt termen ar fi fost utilizat în locul lui „alo”! Alexander Gaham Bell, care a inventat telefonul în 1876, a propus ca atunci când răspundem la un apel, să spunem „ahoe”. Acest termen era folosit de marinari, pentru a opri alte vase.
Cine a inventat cuvântul „alo”
Desigur, după cum putem observa cu toții, propunerea lui Bell nu a fost una foarte populară. În schimb, un termen folosit de către inventatorul american Thomas Edison a fost cel care s-a impus, drept răspunsul universal la un apel telefonic. Și, da, este vorba despre faimosul „alo”.
În anul 1877, Edison a fost întrebat cum ar putea răspunde rapid oamenii, atunci când primesc un apel telefonic. Inventatorul a spus, succint: „alooo”, un termen englez folosit la acea vreme în timpul partidelor de vânătoare de lupi.
Termenul a apărut în anul 1877
Motivul pentru care Edison a propus acest cuvânt a fost faptul că el era scurt, ușor de pronunțat în mai toate limbile și putea fi auzit fără probleme la capătul celălalt al apelului. Desigur, este greu să nu observăm și faptul că acest termen este destul de asemănător cu „hello”, simplul salut din limba engleză.
Astfel, propunerea lui Tomas Edison, faimosul inventator al becului, a fost cea care s-a impus, în timp. Iar astăzi, indiferent de care ar fi limba noastră maternă, vom spune „alo”, atunci când răspundem unui apel telefonic.