Până și cercetătorii au rămas surprinși. Ceea ce au găsit în Peștera din Apuseni i-a lăsat fără cuvinte

Ultima actualizare:

O peșteră spectaculoasă de la noi din țară, conform experților în domeniu, se află în Munții Apuseni. Este vorba despre Peștera Coliboaia, ce are o lungime de 750 de metri. Aici s-au găsit desene rupestre vechi de peste 35.000 de ani, picturi de i-au surprins chiar și pe cercetători.

La Coliboaia s-au găsit desene rupestre vechi de peste 30.000 de ani. Foto: Click.ro.
La Coliboaia s-au găsit desene rupestre vechi de peste 30.000 de ani. Foto: Click.ro.

În Peștera Coliboaia intrara este în formă de triunghi, înaltă de aproape 2 metri. Aceasta se află la baza unui perete stâncos. Galeria ajunge la râul subteran care străbate întreaga peșteră. Tavanul acesteia, lipsit de formațiuni în cea mai mare parte, coboară de câteva ori până la nivelul apei formand sifoane greu de depășit.

Pe ultima treime a peșterii pereții sunt impodobiți cu scurgeri parietale, iar podeaua și tavanul cu stalactite și stalagmite. Parcurgerea galeriei necesită echipament speologic, țindând cont că discutăm despre o peșteră activă, cu puncte mai dificile pe traseu, 

S-au găsit picturi vechi de până la 35.000 de ani

Acum mai bine de 13 ani, la Coliboaia s-au găsit mai multe picturi ce pot fi încadrate ca aparținând unei perioade vechi a artei parietale, Gravettian sau Aurignacian, între 23.000 și 35.000 de ani vechime. Este bine de știut că fost pentru prima dată când în Europa Centrală se atestă artă parietală atât de veche. Acestea mai sunt denumite și picturi negre, vorbim despre niște desene cu animale, printre care un bizon, un cal, o felină, unul sau două capete de urs și doi rinoceri păroși. 

La Coliboaia mai putem vedea și câteva gravuri. Pe de altă parte, pe sol sunt răspândite oase de urs.Urșii, în timpul șederii în peșteră, au zgâriat și au lustruit pereții peșterii peste picturi, confirmand autenticitatea lor.

De cine a fost făscută autenticitatea picturilor

O echipa franceză, formată din doi speologi (Marcel Meyssonnier și Valérie Plichon), un paleontolog specializat pe ursul de peștera (Michel Philippe), un preistoric (Françoise Prudhomme) și doi specialiști în artă de peștera (Jean Clottes și Bernard Gély), care au ajuns la picturi în 16 mai 2010 în urmă demersurilor făcute de Viorel Lascu, au atestat vechimea și autenticitatea desenelor descoperite.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
submarin francez
image
image
image
image
image
image
telefon ecran getty jpg
casa de marcat supermarket pexels jpg
gratii 1 jpeg
Sebastian Olariu si tatal lui FOTO Antena 3 Facebook jpg
istanbul pexels jpg
urangutan pixabay jpg
harta razboi ucraina steag drapel rusia europa shutterstock 2114384846 jpg
Nervos
image
actualitate.net
image
actualitate.net