Peştera Sfântului Andrei devine «Bethleemul românesc», pe 30 noiembrie

Mâine, 30 noiembrie, Biserica Ortodoxă îl cinsteşte pe primul apostol chemat de Iisus să-i urmeze: Sfântul Andrei, ocrotitorul României! Ca în fiecare an, la Mănăstirea Peştera Sfântului Apostol Andrei din localitatea Ion Corvin (Constanţa) are loc cel mai mare pelerinaj din Dobrogea, scrie adevarul.ro. Aici, într-o peşteră, s-ar fi adăpostit apostolul Andrei.

FOTO: Arhiepiscopia Tomisului
FOTO: Arhiepiscopia Tomisului

Cum vii dinspre Călăraşi, pe DN 3, dacă treci Dunărea cu bacul la Ostrov, apoi mergi aproximativ 40 km către Constanţa, ajungi la Mănăstirea Sfântului Apostol Andrei. Aici, mâine se va ţine o slujbă specială în ziua de Sfântul Andrei, ce va fi oficiată de Arhiepiscopul Tomisului alături de care vor veni şi alţi ierarhi invitaţi.

De asemenea, scena amenajată în apropierea bisericii va fi plină de preoţi din judeţul Constanţa, informează adevărul.ro. Credincioşii, care vin aici în număr mare (de ordinul miilor, uneori depăşind chiar şi zece mii), se vor putea închina la moaştelor Sfântului Andrei şi vor putea intra în peştera despre care tradiţia spune că l-ar fi adăpostit devenind, astfel, primul locaş de cult de pe teritoriul ţării noastre. Arhiepiscopul Teodosie numeşte acest loc „Bethleemul neamului românesc”.

Intrarea în Peştera  Sf. Andrei. FOTO: Arhiva Adevărul
Intrarea în Peştera Sf. Andrei. FOTO: Arhiva Adevărul

În ultimii doi ani, în jurul pelerinajului de la Peşteră a fost multă agitaţie şi scandal deoarece regulile sanitare impuse de pandemie au fost sfidate de IPS Teodosie. Mai întâi, în 2020, când pelerinajul era interzis, episcopul a cerut public oamenilor să vină acolo. Apoi, în 2021, când masca era obligatorie, nimeni nu a purtat-o.  

Interiorul  peşterii. FOTO: Arhiva Adevărul
Interiorul peşterii. FOTO: Arhiva Adevărul

În primăvara anului 1943, peştera şi izvoarele au fost redescoperite de preotul Constantin Lembrău, împreună cu Jean Dinu, teolog şi jurist cu studii la Sorbona. În acelaşi an s-au început lucrările de amenajare a peşterii şi a incintei. La intrarea în peşteră s-a ridicat o faţadă din zid de piatră tencuită în exterior, iar în faţa peşterii s-a amenajat un platou pentru slujbe. Greutăţile războiului au dus însă, încetul cu încetul, la uitarea peşterii şi la intrarea ei în ruină. Abia în cursul anilor 1986-1989, prin grija arhiereului Lucian Florea, pe atunci vicar episcopal la Galaţi, au fost curăţate intrarea şi interiorul peşterii.

În vara anului 1990, s-au ridicat chilii, un paraclis, iar la 17 octombrie 1993 s-a pus piatra de temelie a bisericii mari. Aici a fost adusă o părticică din moaştele sfântului, aflate în Grecia.

Procesiune la Galaţi

image

La Galați au început deja festivitățile religioase prilejuite de sărbătoarea Sfântului Apostol Andrei, ocrotitorul Galațiului de 30 de ani și al întregii țări. Duminică seară a avut loc o procesiune în cadrul căreia au fost purtate moaștele Sfântului Paisie, aduse de la Mănăstirea Neamț, și ale Sfântului Andrei. Peste 450 de preoți și o mie de credincioși au așteptat să ajungă racla. Moaştele au fost purtate pe un baldachin ornat cu flori, până în catedrala arhiepiscopală, conform stirile protv.ro.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro! 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Meghan Markle interviu, Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Dixville Notch vote jpg
casa fara gard america jpg
Taxi Romania FOTO Shutterstock jpg
dulceata kumquat grecia jpg
legoland jpg
1 black friday jpg
Targ de Craciun Craiova 2023   027 jpg
fructe piata jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net