Povestea pictoriţei franceze devenită maică la mănăstirea Văratec

Ultima actualizare:

    Slujba a fost săvârşită  de episcopul  Nichifor Botoşăneanul FOTOGRAFII: Ziarul Lumina
Slujba a fost săvârşită de episcopul Nichifor Botoşăneanul FOTOGRAFII: Ziarul Lumina

La cunoscuta Mănăstire Văratec, ascunsă în Munţii Stânişoarei, acum 15 ani au venit pictoriţa Françoise Détouche şi soţul, Guy. S-au îndrăgostit imediat de frumuseţea locurilor şi n-au mai plecat, scrie adevarul.ro. S-au stabilit în satul monastic Văratec, renunţând la traiul din capitala Franţei după ce, în 1990, s-au convertit la ortodoxism. Ei l-au cunoscut pe IPS Ioachim, arhiepiscopul Romanului şi Bacăului, care studia atunci la Facultatea Saint Serge din Paris, singurul aşezământ ortodox din Occident, din cadrul Universităţii de la Sorbona.

În anul 2016, pictoriţa îşi pierdea soţul, astfel că a ales să devină măicuţă în cadrul secularei mănăstiri. Aici a găsit şi refugiul ideal pentru pasiunea sa, având câteva expoziţii. Multe dintre tablourile ei au tematică religioasă, biserici, portrete, icoane, interioare, peisaje din împrejurimile satului monastic, de la aşezămintele de cult din Munţii Stânişoarei etc.

„Aceste tablouri înseamnă trăirile ei. La Văratec a găsit foarte multă frumuseţe şi căldură din partea tuturor maicilor“, spunea, la vernisaj, o maică de la lăcaşul de cult.


    Sora Françoise a primit  la călugărie numele  Cuvioasei Radegonda
Sora Françoise a primit la călugărie numele Cuvioasei Radegonda

Pictorița a venit acum 15 ani de la Paris

Acum, sora Françoise în vârstă de 82 de ani a primit la călugărie numele Sfintei Cuvioase Radegonda (regina francilor). Slujba a fost susţinută de Nichifor Botoşăneanul, episcop vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor, iar naşa de călugărie a noii monahii a fost stareţa aşezământului, stavrofora Iosefina Giosanu.

Conform ziarullumina.ro, rânduiala călugăriei, numită şi „al doilea botez“, presupune, pe lângă intrarea în biserică sub mantia naşului, făgăduinţele, tăierea părului, primirea hainelor şi a însemnelor monahale: paramanul, cămaşa, haina dreptăţii şi a veseliei, crucea, dulama, papucii, rasa, potcapul, mantia, mătăniile, crucea şi făclia.

„Persoana care intră în mănăstire şi doreşte să devină monah sau monahie trebuie să treacă mai întâi prin cele două etape premergătoare: noviciatul şi rasoforia. Noviciatul este o perioadă de probă, în care fratele sau sora petrece un timp în mănăstire pentru a-şi da seama dacă are vocaţie autentică pentru monahism. Rasoforia reprezintă un legământ mai strâns pe care novicele îl face cu Dumnezeu, fiind deseori asemănată cu o logodnă“.


    Acum 15 ani s-a îndrăgostit  de mănăstirea din Neamţ
Acum 15 ani s-a îndrăgostit de mănăstirea din Neamţ

Citește și:

Actorul care s-a călugărit, duhovnicul la care se duc toți tinerii. De ce este atât de apreciat

Valeria Seciu este singură de Sărbători, după ce fiul ei s-a călugărit

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Meghan Markle interviu, Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
casierie banca jpeg
mosmon baia mare jpg
apartament pixabay jpg
Dixville Notch vote jpg
casa fara gard america jpg
Taxi Romania FOTO Shutterstock jpg
dulceata kumquat grecia jpg
legoland jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net