Pandemia le-a schimbat copilăria! Cum îți dai seama că cel mic are o problemă și cum îl ajuți

Ultima actualizare:

    În pandemie, copiii s-au obișnuit să fie mai retrași, iar asta i-a afectat emoționalFoto: Unsplash
În pandemie, copiii s-au obișnuit să fie mai retrași, iar asta i-a afectat emoționalFoto: Unsplash

De aproape doi ani, școlile sunt date peste cap, la fel și viețile copiilor noștri. Învață când online, când în bancă, li s-a spus că trebuie să păstreze distanța față de colegi, să stea mai mult în case, să aibă grijă. Unora li s-au îmbolnăvit părinții, bunicii. Nu-i de mirare că mulți copii au ajuns anxioși, depresivi. Unii au căzut pradă dependenței. Ce-i de făcut, cum îi ajutăm? Un consilier vocațional are sfaturi prețioase pentru părinți.

Semnale de alarmă

Dacă observi că copilul tău e din ce în ce mai retras, petrece prea mult timp la televizor sau în fața calculatorului, nu mai are chef sa iasă în parc sau să participe la activități în afara casei și s-a îndepărtat de prietenii săi este momentul să îți pui câteva semne de întrebare. Totodată, dacă nu doarme bine sau nu mai mănâncă e clar că are o problemă pe care trebuie să o identificați pentru a o putea rezolva, a declarat pentru Click! Simona Paraschiv, consilier vocațional și președinte al Asociației InspirAction.


    Simona Paraschiv
Simona Paraschiv

Ce ar fi de făcut

  • Încurajați copilul să vorbească și să vă împărtășească sentimentele. Găsiți modalități prin care să aflați care este starea sa de spirit. Întrebați-l cum i-a fost ziua și ce a făcut. Puteți invita copilul să vă ajute la ceva, de exemplu la prepararea cinei, astfel încât să puteți folosi acest timp pentru a vorbi despre cum i-a fost ziua.
  • De când a început pandemia, noi am folosit din plin tehnologia pentru a ajunge la cât mai mulți copii din zone cât mai îndepărtate ale țării. Am reușit să discutăm cu elevi din peste 60 de școli din județe precum: Vaslui, Caraș-Severin, Suceava.  Astfel, în această perioadă, am lucrat cu mai mult de 3.000 de elevi de gimnaziu și de liceu. Sesiunile noastre le-au fost foarte utile întrucât i-au ajutat să gestioneze situațiile dificile din viața lor legate de relațiile cu familia, prietenii sau cu dependențele de jocuri video. I-am ajutat să se focalizeze pe lucrurile pozitive din viețile lor și să conștientizeze importanța felului în care își folosesc timpul din prezent ca o investiție în viitorul lor”, ne spune Simona Paraschiv.
  • Puteți să le faceți copiilor ziua mai frumoasă, mai dinamică. Sigur s-au plictisit în casă! Conveniţi împreună cu cel mic asupra unui nou program zilnic și stabiliți obiective realizabile pentru fiecare zi.
  • În același timp, trebuie sa știți că adolescența înseamnă independență, așa că este important să-i acordați copilului spațiu personal. De asemenea, pauzele între teme sunt foarte importante, 
  • treburile casnice și alte activități în care să poată face ceea ce-i place. Astfel, se va cunoaște mai bine pe sine și i se va îmbunătăți starea de bine.
  • „Lucrați la soluționarea conflictelor dintre voi și copilul vostru. Ascultați-i opinia și încercați să rezolvați totul cu mult calm. Ideal este să nu discutați niciodată despre probleme dacă sunteți supărat. Plecați, inspiraţi și expirați adânc, calmați-vă. Cel mai important este să evitați lupta pentru putere”, ne sfătuiește Simona Paraschiv.
image
image
image
image
image
image
Crestere salariu FOTO Shutterstock
image png
Demonstrație efectuată de reprezentanții MAI în pregătirea aderării României cu frontierele aeriene și maritime la spațiul Schengen, în aeroportul Otopeni, Ilfov. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
laleaua pestrita jpg
uber si bolt webp
image png
gesturi italieni jpg
image png
image
actualitate.net
image
actualitate.net