Părinți români, amendați în Germania pentru că au luat copilul în vacanță

Doi români care au plecat cu copilul în vacanță în Germania vor fi nevoiți să plătească o amendă usturătoare. 

Polițiștii germani nu au fost interesați de scuzele românilor
Polițiștii germani nu au fost interesați de scuzele românilor

Sancționați din cauza copilului

Cei doi părinți au avut o surpriză neplăcută când au aterizat pe  aeroportul Allgäu, din oraşul german Memminge. Poliția i-a interogat cu privire la scopul călătoriei și motivul pentru care l-au luat cu ei pe minor. 

Când au realizat că acesta nu se află în vacanță, polițiștii i-au admonestat pe părinți din cauză că l-au împiedicat să participe la cursuri. Conform legii din Germania, cei doi părinți au încălcat dreptul la școlarizare al copilului, scrie Allgaeuer-zeitung.de, citat de Adevărul.

Au anunțat autoritățile din România

Polițiștii germani au anunțat autoritatea școlară din București, elevul fiind înscris într-o unitate de învățământ din Capitală. Conform legii, unitatea școlară va trebui să sesizeze primăria, aceasta urmând să stabilească cuantumul amenzii pe care o va primi cuplul de părinți.

Ce spune legea?

Există și în România o lege în vigoare care sancționează fapta de a împiedica minorul să participe la orele de curs. Doar că nu prea e aplicată. 

Citește și: Ministrul Câmpeanu vrea noi teste pentru elevi, până la sfârșitul anului școlar

Părinţii ai căror copii absentează nemotivat de la şcoală sunt pasibili de amenzi de până la 5.000 lei.

Însă, spre deosebire de Germania în România nu a fost până în acest moment nici un caz în care părinţii să fie chestionați de poliţişti cu privire la motivele pentru care copilul nu este la şcoală:

„Părintele sau tutorele legal instituit este obligat să ia măsuri pentru asigurarea frecvenței școlare a elevului, pe perioada învățământului obligatoriu. Nerespectarea acestei prevederi din culpa părintelui sau a tutorelui legal instituit reprezintă contravenție și se sancționează cu amendă între 500 si 5000 RON sau munca echivalentă în folosul comunității”, stipulează legea Educației și articolul 380 din Codul Penal. 

Citește și: Adio meditații! Reguli mai stricte pentru profesori

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro

image
image
image
image
image
image
Gratar FOTO Shutterstock
aeroport cluj pixabay jpg
termometru freepik jpg
image png
criminalisti politia nu treceti jpg
buget facturi energie jpg
Baie sare wuhaus com jpg
Eliminarea palmierilor plantați de Primăria Sectorului 3 în Piața Unirii din București. FOTO Inquam Photos / Sabin Cîrstoveanu
image
actualitate.net
image
actualitate.net