Adio meditații! Reguli mai stricte pentru profesori

Ultima actualizare:

Vremea meditațiilor „la liber” a apus. Profesorii vor avea reguli stricte cu privire la practica de a-și rotunji veniturile din pregătirea în particular a elevilor. Și interdicții clare.

Profesorii nu vor mai avea voie să-și mediteze proprii elevi
Profesorii nu vor mai avea voie să-și mediteze proprii elevi

„Vom clarifica fenomenul meditațiilor”

Ministrul Educației, Sorin Câmpeanu, i-a luat în colimator pe profesorii care își meditează proprii elevi. În cadrul unui interviu, el a spus că această practică trebuie să înceteze cât mai curând. În acest sens, urmează să apară o serie de reglementări stricte și sancțiuni dure pentru cadrele didactice care nu se vor conforma prevederilor legale: 

„Vom avea clarificat și fenomenul meditațiilor, care se practică în orice stat al acestei lumi. Sigur, avem și o condiție pentru a preîntâmpina un anumit gen de lucruri: Nu faci meditație cu elevul din clasa ta. Este o condiție de bun simț”, a declarat Sorin Cîmpeanu într-un interviu pentru DCNews.

Citește și: Ministrul Câmpeanu vrea noi teste pentru elevi, până la sfârșitul anului școlar

Codul de etică pentru profesorii din învăţământul preuniversitar, publicat în 2018, prevede deja interdicția ca dascălii să-și mediteze contra cost elevii din clasele unde predau. Normele mai postulează și că profesorilor le este interzis să accepte sume de bani sau alte bunuri materiale oferite cu titlu de cadou, atât din partea elevilor, cât și din partea părinților.

Însă, în practică, nu toți profesorii s-au conformat prevederilor stipulate în document.

Meditații, dar pe gratis

Ministrul a mai spus că nu dorește implementarea unei interdicții prin care profesorii să nu mai poată contribui la pregătirea suplimentară a elevilor lor, însă cei care oferă timp în plus pentru recuperare sau aprofundare trebuie să o facă în cadrul școlii și fără a solicita remunerație:

„Poți să faci în școală cu elevii tăi sub formă de recuperare. Dacă vrei să faci în regim privat, poți să faci, dar nu cu elevii de la clasă”, a mai afirmat ministrul. 

Bon fiscal pentru meditații

Recent, Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a publicat un ghid cu privire la tratamentul fiscal care se aplică pentru profesorii care obțin venituri suplimentare din orele de meditații acordate persoanelor fizice. 

Astfel, profesorii care dau meditații au obligația de a se autoriza la Registrul Comerțului și de a depune apoi Declarația Unică privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice (Formularul 212). Termenul maxim până la care se poate depune Declarația Unică este 25 mai. 

Citește și: Sorin Câmpeanu informații de ultimă oră despre examenele naționale

Conform documentului postat pe EduPedu, meditațiile sunt scutite de plata taxei pe valoare adăugată (TVA), însă profesorii trebuie să își procure casă de marcat pentru a putea elibera bon fiscal:

„În situația în care contribuabilul care obţine venituri din activități independente încasează integral sau parţial, cu numerar sau prin utilizarea cardurilor de credit/debit sau a substitutelor de numerar, contravaloarea prestărilor de servicii efectuate direct către populaţie, acesta are obligația de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale”, potrivit ghidului.

Schimbări în modalitatea de evaluare a elevilor

Ministrul Educației a vorbit și despre schimbările care îi așteaptă pe elevi începând cu anul școlar 2022-2023. Astfel, pe lângă introducerea modulelor, în locul semestrelor, școlarii nu vor mai da teze. La fiecare materie, media va fi încheiată o singură dată, la sfârșitul anului școlar. Iar elevii vor fi evaluați după un model standartizat. 

Sorin Câmpeanu a explicat concret cum se va aplica evaluarea standartizată și ce trebuie să știe elevii, părinții și profesorii:

„În primul rând, evaluările standardizate reprezintă un instrument esențial pentru profesori. Sunt și pentru elevi, și pentru părinți, dar sunt esențiale pentru profesori, care își vor putea construi mult mai bine și mult mai eficient planurile de învățare, planuri personalizate pentru fiecare elev în funcție de stadiul în care se află acesta”, și-a început ministrul pledoaria în favoarea noii modalități de evaluare. 

„Școala va fi mai prietenoasă pentru elevi”

Noua formă de măsurare a progreselor școlare nu va fi cuantificată în note de care elevul să se teamă și nici nu va fi folosită pentru a ierarhiza. Ministrul spune că prin implementarea măsurii școala va deveni mai adaptată la nevoile specifice perioadei actuale și mai prietenoasă cu elevii:

„În România suferim de această boală a dorinței de a ierarhiza orice. Dacă nu avem note, avem rapoarte narative, rapoarte descriptive, care vor fi puse și la dispoziția părinților. Astfel, fără să treacă prin stresul notelor, părinții vor afla care este stadiul copilului din perspectiva achiziției de competențe. (...) Școala devine mult mai prietenoasă pentru elevi”, a mai subliniat ministrul Sorin Cîmpeanu în interviu.

Citește și: Elevii s-au întors în bănci. Uite ce schimbări le-a pregătit ministrul Educației

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Regina Letizia și Regele Felipe Foto Profimedia (1) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Vue du village de Tourrettes sur Loup depuis la route des Quenières JPG
netflix pixabay jpg
luxemburg istock jpg
jessica riggs calendar nud profimedia (1) jpg
georgescu iohannis foto EPA + FB jpg
1280px Podul de la Cernavodă distrus în 1916 jpg
poligon explozie jpg
ucraina png
image
actualitate.net
image
actualitate.net