Adio medita╚Ťii! Reguli mai stricte pentru profesori

Vremea medita╚Ťiilor ÔÇ×la liberÔÇŁ a apus. Profesorii vor avea reguli stricte cu privire la practica de a-╚Öi rotunji veniturile din preg─âtirea ├«n particular a elevilor. ╚śi interdic╚Ťii clare.

Elevii care vor medita┼úii, vor putea face acest lucru ├«n cadrul ┼čcolii
Profesorii nu vor mai avea voie să-și mediteze proprii elevi

ÔÇ×Vom clarifica fenomenul medita╚ŤiilorÔÇŁ

Ministrul Educa╚Ťiei, Sorin C├ómpeanu, i-a luat ├«n colimator pe profesorii care ├«╚Öi mediteaz─â proprii elevi. ├Än cadrul unui interviu, el a spus c─â aceast─â practic─â trebuie s─â ├«nceteze c├ót mai cur├ónd. ├Än acest sens, urmeaz─â s─â apar─â o serie de reglement─âri stricte ╚Öi sanc╚Ťiuni dure pentru cadrele didactice care nu se vor conforma prevederilor legale: 

ÔÇ×Vom avea clarificat ╚Öi fenomenul medita╚Ťiilor, care se practic─â ├«n orice stat al acestei lumi. Sigur, avem ╚Öi o condi╚Ťie pentru a pre├«nt├ómpina un anumit gen de lucruri: Nu faci medita╚Ťie cu elevul din clasa ta. Este o condi╚Ťie de bun sim╚ŤÔÇŁ, a declarat Sorin C├«mpeanu ├«ntr-un interviu pentru DCNews.

Citește și: Ministrul Câmpeanu vrea noi teste pentru elevi, până la sfârșitul anului școlar

Codul de etic─â pentru profesorii din ├«nv─â┼ú─âm├óntul preuniversitar, publicat ├«n 2018, prevede deja interdic╚Ťia ca dasc─âlii s─â-╚Öi mediteze contra cost elevii din clasele unde predau. Normele mai postuleaz─â ╚Öi c─â profesorilor le este interzis s─â accepte sume de bani sau alte bunuri materiale oferite cu titlu de cadou, at├ót din partea elevilor, c├ót ╚Öi din partea p─ârin╚Ťilor.

├Äns─â, ├«n practic─â, nu to╚Ťi profesorii s-au conformat prevederilor stipulate ├«n document.

Medita╚Ťii, dar pe gratis

Ministrul a mai spus c─â nu dore╚Öte implementarea unei interdic╚Ťii prin care profesorii s─â nu mai poat─â contribui la preg─âtirea suplimentar─â a elevilor lor, ├«ns─â cei care ofer─â timp ├«n plus pentru recuperare sau aprofundare trebuie s─â o fac─â ├«n cadrul ╚Öcolii ╚Öi f─âr─â a solicita remunera╚Ťie:

ÔÇ×Po╚Ťi s─â faci ├«n ╚Öcoal─â cu elevii t─âi sub form─â de recuperare. Dac─â vrei s─â faci ├«n regim privat, po╚Ťi s─â faci, dar nu cu elevii de la clas─âÔÇŁ, a mai afirmat ministrul. 

Bon fiscal pentru medita╚Ťii

Recent, Agen╚Ťia Na╚Ťional─â de Administrare Fiscal─â (ANAF) a publicat un ghid cu privire la tratamentul fiscal care se aplic─â pentru profesorii care ob╚Ťin venituri suplimentare din orele de medita╚Ťii acordate persoanelor fizice. 

Astfel, profesorii care dau medita╚Ťii au obliga╚Ťia de a se autoriza la Registrul Comer╚Ťului ╚Öi de a depune apoi Declara╚Ťia Unic─â privind impozitul pe venit ╚Öi contribu╚Ťiile sociale datorate de persoanele fizice (Formularul 212). Termenul maxim p├ón─â la care se poate depune Declara╚Ťia Unic─â este 25 mai. 

Cite╚Öte ╚Öi: Sorin C├ómpeanu informa╚Ťii de ultim─â or─â despre examenele na╚Ťionale

Conform documentului postat pe EduPedu, medita╚Ťiile sunt scutite de plata taxei pe valoare ad─âugat─â (TVA), ├«ns─â profesorii trebuie s─â ├«╚Öi procure cas─â de marcat pentru a putea elibera bon fiscal:

ÔÇ×├Än situa╚Ťia ├«n care contribuabilul care ob┼úine venituri din activit─â╚Ťi independente ├«ncaseaz─â integral sau par┼úial, cu numerar sau prin utilizarea cardurilor de credit/debit sau a substitutelor de numerar, contravaloarea prest─ârilor de servicii efectuate direct c─âtre popula┼úie, acesta are obliga╚Ťia de a utiliza aparate de marcat electronice fiscaleÔÇŁ, potrivit ghidului.

Schimbări în modalitatea de evaluare a elevilor

Ministrul Educa╚Ťiei a vorbit ╚Öi despre schimb─ârile care ├«i a╚Öteapt─â pe elevi ├«ncep├ónd cu anul ╚Öcolar 2022-2023. Astfel, pe l├óng─â introducerea modulelor, ├«n locul semestrelor, ╚Öcolarii nu vor mai da teze. La fiecare materie, media va fi ├«ncheiat─â o singur─â dat─â, la sf├ór╚Öitul anului ╚Öcolar. Iar elevii vor fi evalua╚Ťi dup─â un model standartizat. 

Sorin C├ómpeanu a explicat concret cum se va aplica evaluarea standartizat─â ╚Öi ce trebuie s─â ╚Ötie elevii, p─ârin╚Ťii ╚Öi profesorii:

ÔÇ×├Än primul r├ónd, evalu─ârile standardizate reprezint─â un instrument esen╚Ťial pentru profesori. Sunt ╚Öi pentru elevi, ╚Öi pentru p─ârin╚Ťi, dar sunt esen╚Ťiale pentru profesori, care ├«╚Öi vor putea construi mult mai bine ╚Öi mult mai eficient planurile de ├«nv─â╚Ťare, planuri personalizate pentru fiecare elev ├«n func╚Ťie de stadiul ├«n care se afl─â acestaÔÇŁ, ╚Öi-a ├«nceput ministrul pledoaria ├«n favoarea noii modalit─â╚Ťi de evaluare. 

ÔÇ×╚ścoala va fi mai prietenoas─â pentru eleviÔÇŁ

Noua formă de măsurare a progreselor școlare nu va fi cuantificată în note de care elevul să se teamă și nici nu va fi folosită pentru a ierarhiza. Ministrul spune că prin implementarea măsurii școala va deveni mai adaptată la nevoile specifice perioadei actuale și mai prietenoasă cu elevii:

ÔÇ×├Än Rom├ónia suferim de aceast─â boal─â a dorin╚Ťei de a ierarhiza orice. Dac─â nu avem note, avem rapoarte narative, rapoarte descriptive, care vor fi puse ╚Öi la dispozi╚Ťia p─ârin╚Ťilor. Astfel, f─âr─â s─â treac─â prin stresul notelor, p─ârin╚Ťii vor afla care este stadiul copilului din perspectiva achizi╚Ťiei de competen╚Ťe. (...) ╚ścoala devine mult mai prietenoas─â pentru eleviÔÇŁ, a mai subliniat ministrul Sorin C├«mpeanu ├«n interviu.

Cite╚Öte ╚Öi: Elevii s-au ├«ntors ├«n b─ânci. Uite ce schimb─âri le-a preg─âtit ministrul Educa╚Ťiei

Ai un pont sau mai multe informa╚Ťii pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro

1 brigitte pastrama jpg jpeg
bote bal contesa JPG
carmen iohannis presidency.ro
andrei balan webp
2 tom cruise nicole kidman profimedia 0137494228 jpg jpeg
image png
Katie Washbourne jpg
roland stanescu jpg
image
adevarul.ro
image
adevarul.ro
image
image
image
image
image png
FotoJet (1) jpg
image png
lamaie jpg
calendar ortodox 2021 4 iulie sfantul ierarh andrei criteanul arhiepiscopul cretei png
canicula