Ministrul Câmpeanu vrea noi teste pentru elevi, până la sfârșitul anului școlar

13 mai 2022

Ministerul Educa╚Ťiei, Sorin C├«mpeanu, s-a ar─âtat ├«ngrijorat de faptul c─â analfabetismul func╚Ťional a ajuns la 42 %. Astfel, vrea s─â introduc─â o nou─â testare pentru elevi, p├ón─â la sf├ór╚Öitul anului ╚Öcolar. 

sorin cimpeanu jpeg
Sorin C├«mpeanu, Ministrul Educa╚Ťiei Foto: Arhiv─â

Sorin C├«mpeanu vrea s─â introduc─â o testare-pilot la limba rom├ón─â ╚Öi matematic─â pentru to╚Ťi elevii, mai pu╚Ťin cei din clasele a VIII-a ╚Öi a XII-a. Ordinul de ministru a fost deja pus ├«n dezbatere, dorindu-se accelerarea lucrurilor pentru ca testarea s─â fie f─âcut─â p├ón─â pe 10 iunie.  

Elaborarea testelor a fost atribuit─â unei companii private, o platform─â ed-tech de m─âsurare a performan╚Ťei educa╚Ťionale, f─âr─â licita╚Ťie public─â, potrivit digi24.ro.

ÔÇ×A┼č vrea s─â ├«l discut─âm rapid ┼či s─â ├«l facem opera┼úional rapid - ├«nseamn─â ore, ├«n a┼ča fel ├«nc├ót ├«n perioada 30 mai - 10 iunie, cu ajutorul partenerilor no┼čtri, BRIO, c─âtre care lansez invita┼úia de parteneriat, de colaborare pentru acest demers, s─â putem administra aceste evalu─âri standardizate la limba rom├ón─â, matematic─â, ╚Öi ├«n ciclul liceal ╚Öi istorieÔÇŁ, a afirmat Sorin C├«mpeanu.

Cât vor dura noile teste

Ministrul Educa╚Ťiei a precizat c─â nu vor fi date nici note, nici clasific─âri pentru aceste evalu─âri. Nu se fac pentru a stabili o ierarhizare, ci se vrea a fi o ac╚Ťiune remedial─â. Se urm─âre╚Öte descoperirea nivelului elevilor, unde sunt punctele tari, dar ╚Öi cel slabe, care trebuie remediate.

ÔÇ×S─â nu ne imagin─âm c─â sunt ni┼čte baterii de teste extrem de complicate, care s─â streseze elevii. (...) Este o modalitate de a vedea unde suntemÔÇŁ, a subliniat C├«mpeanu. Rezultatele evalu─ârii vor putea fi folosite de profesioni┼čtii din educa┼úie, de c─âtre profesori ┼či p─ârin┼úi.

Testele pentru ciclul primar ar putea s─â aib─â o durat─â cuprins─â ├«ntre 15 ┼či 30 de minute, iar cele pentru gimnaziu ┼či liceu - 60 de minute. 

42% dintre elevi sunt analfabe╚Ťi func╚Ťionali 

ÔÇ×Raportul na╚Ťional de litera╚ŤieÔÇŁ a ar─âtat c─â aproape jum─âtate dintre elevi nu pot interpreta o informa╚Ťie ╚Öi nu pot avea propriile idei. ├Än cifre, cel mai recent studiu care m─âsoar─â gradul de analfabetism func╚Ťional arat─â c─â 42 la sut─â dintre elevi nu pot ├«n╚Ťelege cu adev─ârat un text. La polul opus, doar 11 la sut─â dintre copii au abilit─â╚Ťi depline la finalul anilor de studiu.

Ai un pont sau mai multe informa╚Ťii pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro

kate profimedia 0692807495 jpg
Gabi B─âd─âl─âu jpeg
2vancea botez jpg
1alexandra stan mihai morar png
cub jojo admin gif
Victoria Beckham (4) jpg
image
adevarul.ro
image
adevarul.ro
femeie care numara bani jpeg
calendar ortodox 2021 22 mai sfantul mucenic vasilisc png
variola
1 olena zelenska prima doamna a ucrainei jpg sotia lui volodimir zelenski razboi in ucraina copii 6 jpg jpeg
ambulanta
regina elisabeta (2) jpg