Pasiune mortală, în slujba ştiinţei! Îşi injectează venin de viperă şi îi ajută pe cercetători
Pasiunea periculoasă a unui fost cântăreţ de muzică punk-rock contribuie la dezvoltarea cercetărilor privind antinveninul. Steve Ludwin este cunoscut pentru hobby-ul său mai puţin obişnuit, acela de a-şi injecta zilnic venin provenit de la şerpi. Cercetătorii studiază modalitatea în care funcţioneză corpul său atunci când intră în contact cu diferite tipuri de venin în speranţa că vor putea crea un antidot pentru cele mai rele muşcături de şarpe.
Misteriosul Steve Ludwin este cunoscut pentru practica sa mai puţin ortodoxă de a-şi injecta zilnic venin provenit de la diferite tipuri de şerpi.Steve a apărut de mai multe ori la televizor, explicând că injecţiile cu venin îl ajută să ţină răcelile departe de el. Steve este pasionat de aceste animale periculoase încă din copilărie. A avut ca animal de companie un şarpe constrictor, iar la vârsta de şase ani a fos tmuşcat de un şarpe neveninos. El este de părere că veninul de viperă are rolul de a încetini procesul de îmbătrâni şi de a oferi elasticitate piele. Mai mult, susţine că acesta întăreşte sistemul imunitar şi oferă o stare de bine generalizată, potrivit thesun.co.uk.
"Obsedat" de șerpi, Steve Ludwin a început să își injecteze cantități mici de venin în jurul vârstei de 20 de ani, inspirat de Bill Haast, un american pasionat de aceste reptile de la care extrăgea venin în cadrul unor programe de cercetări medicale. "Pare o nebunie, dar în realitate acest lucru are efecte potențial pozitive asupra sănătății", asigură Steve Ludwin. "Această metodă mi-a întărit sistemul imunitar. Nu am mai avut o răceală de 15 ani", a povestit el. Ludwin și-a injectat venin recoltat de la unii dintre cei mai periculoși șerpi din lume, precum mamba negru, cobră, crotal și a suferit mai multe "accidente", inclusiv o supradoză din cauza căreia a fost pe punctul de a-și pierde un braț, conform Agerpres.
Însă pasiunea sa nebunească ar putea ave un scop nobil, în cele din urmă, şi s-ar putea dovedi folositoare lumii ştiinţifice. O echipă de cercetători de la Universitatea din Copenhaga și-a fixat ca obiectiv producerea unui antivenin cu ajutorul anticorpilor prelevați de la acest donator unic. "Când își injectează venin, sistemul lui imunitar reacționează. Sperăm să găsim copii ale anticorpilor lui, să îi izolăm, să îi testăm și, în final, să putem să îi reproducem", a explicat pentru AFP Brian Lohse, profesor la Facultatea de Sănătate și științe medicale din cadrul Universității Copenhaga.