„Peștera Morții”: locul misterios de la Marea Neagră unde o mulțime de oameni și-au pierdut viața

Ai auzit vreodată de „Peștera Morții”, cea mai adâncă, dar și cea mai sumbră peșteră din lume? Situată pe coasta de est a Mării Negre, această peșteră nu a putut niciodată să fie explorată dintr-o singură încercare și este recunoscută pentru evenimentele tragice care s-au întâmplat aici, de-a lungul timpului. O mulțime de oameni și-au pierdut viața încercând să-i dea de fund.

„Peștera Morții”, locul unde zeci de persoane și-au pierdut viața / foto: Pixabay
„Peștera Morții”, locul unde zeci de persoane și-au pierdut viața / foto: Pixabay

În masivul Arabika din Abhazia, o regiune separatistă din Georgia, în lanțul muntos Gagra din Caucazul de Vest, situată pe coasta de est a Mării Negre, se află „Peștera Morții”, sau mai bine zis Veryovkina, după numele său oficial.

Cu o adâncime de aproximativ 2.212 metri, este considerată cea mai adâncă peșteră din lume. Bineînțeles, Georgia găzduiește toate cele patru cele mai adânci peșteri cunoscute din lume, inclusiv Peștera Krubera, cândva cea mai adâncă și acum a doua după Peștera Veryovkina. Însă, „Peștera Morții” este cunoscută și pentru evenimentele tragice care s-au întâmplat aici, de-a lungul timpului. În încercarea de a ajunge în adâncimea sa, ani la rând, zeci de speologi și turiști și-au pierdut viața.

A fost documentată pentru prima dată în 1968, experții atingând atunci adâncimea de 115 metri. Ulterior, cu tot mai multe expediții, a devenit din ce în ce mai adâncă, iar de atunci tot mai mulți curioși s-au aventurat în ea, potrivit Medium.

Mai mulți exploratori și speologi și-au pierdut viața în Peștera Veryovkina

Acest loc nu a putut niciodată să fie explorat dintr-o singură încercare. Au fost nevoie de 50 de ani și 30 de expediții pentru ca speologii ruși să atingă adâncimea record. Această perfomanță a avut loc în anul 2018. În același an, un grup de speologi a intrat în „Peștera Morții” în speranța că vor găsi specii noi de animale sau că vor face anumite descoperiri, însă, în timpul expediției, aproape că și-au pierdut viața. Din nefericire, nu toți au fost atât de norocoși.

În noiembrie 2020, un alpinist a fost dat dispărut în „Peștera Morții”, corpul său neînsuflețit fiind găsit 9 luni mai târziu. În 2021, un alt bărbat și-a găsit sfârșitul în acest loc, Sergei Kozeev, iar moartea sa a fost, de asemenea, învăluită în mister.

La intrarea în peșteră, speologii au găsit o parte dintre obiectele sale personale, printre care și un telefon. Media locală a descris evenimentul tragic ca fiind rezultatul unei pregătiri neadecvate. Se pare că turistul nu a fost 100% pregătit pentru provocările celei mai adânci peșteri din lume. Bărbatul ar fi petrecut aproximativ o săptămână în Peștera Veryovkina, iar înainte de a-și continua coborârea în părți mai dificile, se spune că s-a blocat.

Peștera Veryovkina a fost numită după Alexander Veryovkin, un speolog care a murit în 1983 în Su-Akan, o altă peșteră caucaziană.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard Gere și Julia Roberts în Pretty Woman, Profimedia (1) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
MONICA POLI jpg
dacii  jpg
mascati jpg
Diana  Sosoaca Foto Facebook Diana Ivanovici Sosoaca jpg
decebal refugul png
echipa film trei km pana la capatul lumii jpg
spion roman jpg
carne de porc craciun jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net