Planta miraculoasă din Ceahlău cu proprietăți asemănătoare ginsengului. Puțini oameni știu de ea

Ceahlăul este muntele Athos al României, iar cei care locuiesc la poalele lui știu că pe culmile muntelui, doar prin anume locuri crește o plantă cu proprietăți miraculoase asemănătoare ginsengului: schinducul. La sate, în țuică se pune schinduc, pentru a căpăta un gust specific. 

Schinducul are proprietăți miraculoase Foto: Facebook
Schinducul are proprietăți miraculoase Foto: Facebook

Schinducul, plantă miraculoasă

Schinducul este o plantă erbacee din familia umbeliferelor, cu flori albe-verzui, cu fructele ovale, aromatice. Planta se pune la macerat în ţuica de prune, fiind energizantă şi având rol de întăritor al organismului.

Ţuica cu schinduc este oferită pelerinilor care vizitează lăcaşurile de cult din Bucovina şi judeţul Neamţ. La prepararea băuturii se folosesc, în special, rădăcina plantei şi o mică parte din tulpină, dar nu şi frunzele sau fructele.

Doar monahii din Durau știu unde, în urmă cu mai bine de o sută de ani, au fost plantate răsadurile aduse din Grecia. Iar acest secret este transmis doar în mediile monahale.

Călugării pun această plantă la macerat în țuica de prune, iar băutura devine, în urma acestui proces, un întăritor al organismului, datorită proprietăților miraculoase ale plantei.

Dispare gustul de prune și capătă un parfum delicat

Schinducul este o plantă întăritoare, folosită mai ales în perioadele de post sau primăvara cand omul iese slăbit din iarnă.

Țuica de prune se face toamna, apoi planta respectivă este culeasă de pe Ceahlău și se pune în sticlă, la macerat, câteva luni.

Țuica cu schinduc are o culoare gălbuie și un gust deosebit pentru ca dispare gustul de prune și capătă un parfum delicat.

Pălincă cu schinduc Foto: Facebook
Pălincă cu schinduc Foto: Facebook

,,Schinducul este o plantă întăritoare, folosită mai ales în perioadele de post sau primăvara când omul iese slăbit din iarnă. Ţuica de prune se face toamna, apoi planta respectivă este culeasă de pe Ceahlău şi se pune în sticlă, la macerat, câteva luni. Această băutură se face în special în mediile monahale, a declarat directorul Muzeului Județean de Etnografie din Neamț pentru Agerpres. 

Legenda plantei

Legenda acestei plante vine de pe Valea Nilului. Se spune că planta a fost adusă pe pământ de zeița Isis, având darul nemaivăzut de a readuce femeilor sănătatea, pofta de viață și… puterea de seducție.

De aceea, era la mare preț, în rândul nobilelor de rang înalt de la curtea faraonului. Și medicii egipteni prețuiau schinducul, pentru ca era planta care-i ajuta pe soldați să se refacă rapid după rănile din luptă și-i ajuta pe cei vârstnici să-și mențina tinerețea și vigoarea.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Regina Letizia și Regele Felipe Foto Profimedia (1) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
cumparaturi supermarket alimente  shopping (2) jpeg
junjun1 jpeg
michael jackson jpg
restaurant foto unsplash jpg
dulciuri jpg
Blocuri Bucuresti FOTO Shutterstock jpg
somn pexels jpg
autostrada 5 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net