Socul, planta vedetă a lunii mai. Cum faci remedii din florile lui

Cele mai puternice plante medicinale de primăvară, florile de soc au efecte terapeutice multiple. Proaspete, se folosesc la obținerea binecunoscutei socate, în timp ce uscate, sunt administrate în scop terapeutic, sub formă de infuzie combinată, pulbere, tinctură sau ulei. 

Florile de soc se culeg în zilele însorite ale lunii mai   FOTO: Shutterstock
Florile de soc se culeg în zilele însorite ale lunii mai FOTO: Shutterstock

Florile de soc se culeg în zilele însorite de mai. În scopuri medicinale, de la soc se folosesc florile, fructele și scoarța, bogate în ulei volatil, tanin, mucilagii, flavonozide, amine, etilamină, vitamina C și vitaminele din complexul B, izobutilamină. Frunzele au acțiune laxativă și sub formă crudă se aplică pe răni, fiind calmante și cicatrizante. Iată cum poți să prepari acasă remedii din flori de soc.

Pulberea 

Pulberea se obține prin măcinarea fină, cu râșnița electrică de cafea, a florilor uscate ale plantei. Pulberea se depozitează în borcane de sticlă închise ermetic, în locuri întunecoase și reci, pe o perioadă de maximum 2 săptămâni. De regulă, se administrează de 3 ori pe zi, câte o linguriță rasă, pe stomacul gol. 

Tinctura  

Într-un borcan cu filet se pun 15 linguri de pulbere de flori de soc, peste care se adaugă 400 ml de alcool alimentar de 50 de grade. Se lasă la macerat vreme de două săptămâni, în borcanul închis ermetic, după care lichidul se filtrează, iar tinctura rezultată se pune în sticluțe mici, închise la culoare. Se administrează din acest remediu de patru ori pe zi, câte 50-100 de picături, diluate în puțină apă.  

Infuzia combinată   

Se pun 3-4 lingurițe de flori de soc mărunțite la macerat, în jumătate de litru de apă, vreme de 8-10 ore, după care se filtrează. Preparatul rezultat se pune deoparte, iar planta rămasă după filtrare se fierbe în încă jumătate de litru de apă, vreme de 5 minute, după care se lasă să se răcească și se filtrează. În final, se amestecă cele două extracte, obținându-se aproximativ un litru de preparat, care se folosește intern (1-2 căni pe zi) sau extern, sub formă de comprese și spălături.  

tratamente naturiste cu flori de soc jpeg

Infuzia fierbinte    

Se folosește de regulă doar că remediu de urgență, pentru efectul sudorific, febrifug și antitusiv, deoarece prin opărirea plantei se pierd în mare parte celelalte calități terapeutice ale florilor de soc. Infuzia fierbinte se prepară prin opărirea unei lingurițe de plantă uscată și mărunțită cu o cană de apă clocotită, după care se lasă la infuzat vreme de 10-15 minute, se filtrează și se consumă cât mai caldă posibil.

Uleiul de flori de soc   

Se pun într-un borcan 15 linguri de pulbere de flori de soc, peste care se adaugă jumătate de litru de ulei de floarea-soarelui sau de măsline. Se închide borcanul ermetic, se lasă florile să macereze vreme de două săptămâni, după care lichidul se filtrează, iar preparatul rezultat se pune într-o sticlă închisă la culoare. De regulă, se folosește ca soluție de masaj, pentru persoanele cu pielea uscată.   

Cataplasma   

O mână de flori mărunțite de soc se lasă timp de 1-2 ore să se înmoaie în apă caldă (40-50 grade Celsius). Se aplică apoi direct pe locul afectat, acoperindu-se cu un tifon. Se lasă vreme de o oră, conform formula-as.ro. 

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Jessica Simpson Eric Johnson GettyImages 459154050 jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Regina Elisabeta   GettyImages 106056536 jpg
georgescu jpg
pod china jpg
banner burger urs png
amuleta jpg
rit vechi1 jpg
terci cu legume jpg
image png
image
actualitate.net
image
actualitate.net