Pot iar să ţopăi cu lăbuţele cele noi
Nimeni nu credea că va mai merge vreodată! Pisica maidaneză Pooh a primit a doua şansă la viaţă după ce trenul i-a tăiat labele din spate. Un medic veterinar i-a pus proteze şi acum merge din nou.
Povestea pisicii Pooh, care înseamnă Puf, în limba bulgară, a înduioşat lumea întreagă. A fost găsită într-o baltă de sânge, lângă calea ferată, în apropierea oraşului Plevna din nordul Bulgariei. Mieuna disperată şi se uita în toate părţile ca şi când ar fi căutat ajutor.
Felina şi-a pierdut labele din spate, anul trecut, în aprilie, în urma unui accident de tren. A fost găsită de nişte oameni miloşi care au dus-o la cel mai apropiat cabinet veterinar. Aici a fost mai întâi tratată, ca să i se mai calmeze durerile. Medicul veterinar i-a pansat lăbuţele zdrobite şi le-a spus celor care au adus-o că nu va mai merge niciodată. Era sortită pierzaniei! Şansa ei a fost medicul chirurg Vladislav Zlatinov, de la clinica Central Vet din Sofia, care i-a confecţionat două lăbuţe artificiale din titan, polimeri şi cauciuc.
Apoi a supus-o la o intevenţie chirurgicală pentru a i le ataşa, reuşind să-i refacă perfect mobilitatea. Poate chiar să sară şi să alerge, aşa cum îi place. Deja, după aproape un an, Pooh, care are vârsta de doi ani, a învăţat din nou să meargă. Ba chiar are chef de joacă şi nu ratează nici o ocazie să arate cât este de fericită că a scăpat de dureri. Îl priveşte cu mare dragoste pe salvatorul ei. Însă nu mai poate dormi pe afară şi să se hrănească doar cu resturi de pe la săteni. Personalul de la clinica Central Vet din capitala bulgară îi caută un stăpân cu suflet şi un nou cămin. Veterinarii din ţara vecină spun că este prima felină din Europa continentală căreia i s-au pus proteze în locul membrelor amputate. Prima pisică din lume care a primit membre artificiale a fost motanul Oscar din Marea Britanie, care a fost operat de medicul Noel Fitzpatrick.