Povestea fabuloasă a primului copil născut liber din București. A venit pe lume, pe 22 decembrie 1989, în timp ce oamenii erau împușcați în stradă

Profesorul doctor Șerban Bubenek, cunoscut și pentru că i-a salvat viața regizorului Mihai Grecea în urma tragediei de la Colectiv, alături de colegul său, doctorul Costin Scarlat, a împărtășit experiențele sale din timpul Revoluției din 1989, în care Nicolae și Elena Ceaușescu au fost executați.

Imagine din Piața Revoluției București, surprinsă în timpul Revoluției din 1989  / foto: Romprest
Imagine din Piața Revoluției București, surprinsă în timpul Revoluției din 1989 / foto: Romprest

Actualul manager al Institutului de Urgență pentru Boli Cardiovasculare „Prof. dr. C.C. Iliescu”, Șerban Bubenek, se numără printre medicii care au trăit șapte zile consecutive la Spitalul Municipal București (azi, Spitalul Universitar din Capitală). La acea vreme, avea doar 30 de ani și era rezident la ATI.

Medicul a vorbit despre eforturile de a-și recupera soția din Piața Universității, despre milițienii care încercau să obțină informații despre pacienții internați acolo și despre impactul evenimentelor traumate care au marcat cele șapte zile petrecute în spital, fără să ajungă acasă măcar o oră.

Totul a început pe 21 decembrie 1989

Totul a început în ziua de 21 decembrie, când tânărul Șerban Bubenek, fiind la spital, a plecat să caute soția sa, aflată în mijlocul manifestațiilor din Piața Universității.

„Pe 21 decembrie eram la Spitalul Municipal, unde eram rezident la ATI, ascultasem la radio despre cele întâmplate în Piață și despre discursul întrerupt al lui Ceaușescu. La terminarea programului știam deja că lumea este încă în Piața Universității și acolo se declanșase o mișcare împotriva regimului.

Atunci am sunat acasă și am aflat cu stupoare că soția mea știa mai multe decât mine și deja plecase în Piața Universității. Astfel încât, îmbrăcat în haine de spital, am luat-o de acasă pe soacra mea, care era cetățean străin, și m-am gândit că acest lucru mă va ajuta să ajung în locul unde se întâmplau manifestațiile, iar miliție nu o să se dea așa tare la noi.

Dar scutierii nu ne-au lăsat să trecem, așa că am plecat acasă, pentru că eram mult prea vizibil în uniformă și fusesem informat că nu e nimeni rănit și nu e nevoie de mine acolo”, a declarat Șerban Bubenek pentru FANATIK.RO.

Primul erou al Revoluției

Îngrijorat pentru propria siguranță, deoarece uniforma sa de doctor îl expunea pericolului, transformându-l într-o țintă evidentă, doctorul Șerban Bubenek a hotărât să se întoarcă acasă. Totuși, șederea sa acolo a fost de scurtă durată, fiind chemat de urgență înapoi la spital.

„După ce am ajuns acasă, am primit un apel urgent de a mă întoarce la spital. Un prieten, coleg de profesie, m-a rugat să mă deplasez urgent acolo pentru a verifica starea fiicei sale, despre care auzise că era adusă în stare gravă la Municipal, venind de la Sala Dalles.

Când am sosit, am pătruns în secția ATI, unde am observat tărgi aliniate de-a lungul coridorului și, sub niște cearșafuri, pe jos, primele victime ale Revoluției. Aflând informații la fața locului, am descoperit că fiica colegului meu, Mihaela Alexandra Marcu, murise în mod tragic, zdrobită de un TAB. Se pare că ea a fost primul erou al Revoluției”, a relatat doctorul Bubenek.

A ajuns la spital și nu a mai plecat

Odată ajuns la spital, doctorul Șerban Bubenek nu a mai putut părăsi locul, fiind copleșit de numărul crescând de răniți și decedați: „Din acea noapte, deși nu eram de serviciu și, teoretic, nu trebuia să fiu acolo, nu am mai părăsit spitalul. Numărul răniților începuse să crească semnificativ, așa că am rămas să ajut, alături de alți colegi care veniseră de acasă pentru a oferi sprijin.”

Medicii care s-au mobilizat pentru a ajuta în salvarea vieților au lucrat împreună și au protejat identitatea răniților și a celor decedați de Securitate, care căuta disidenți.

„Îmi amintesc că toată noaptea am lucrat împreună cu doctorița Dana Pop, medicul ATI de gardă în acea noapte, și am decis să întocmim o listă secretă și separată, în timp ce ascultam Radio Europa Liberă.

Fusesem informați că dimineața, la ora 6, ofițerii de miliție urmau să sosească la spital pentru a colecta toate foile de observație și raportul de gardă, incluzând toate numele și datele victimelor care trecuseră pe la ATI. Într-adevăr, pe 22 dimineața, au venit câțiva milițieni, dar au plecat destul de repede”, a adăugat el.

22 decembrie, ziua în care s-a născut primul copil liber

Victoria a fost primul copil născut într-o atmosferă de libertate la Spitalul Municipal. La 22 decembrie, o fetiță a venit pe lume, fiind botezată chiar de medicii implicați în nașterea ei. „În jurul orei 7:30, am fost solicitat pentru o operație cezariană de urgență. Împreună cu doctorul Iulian Badea și profesorul Florin Costandache, am fost în sala de operație.

De la etajul 6, puteam vedea clar malul Dâmboviței și Splaiul Independenței, pe unde treceau coloane mari de oameni îndreptându-se spre Piața Operei. Cu fiecare minut ce trecea, numărul acestora creștea, scandând și afișând pancarte. Am realizat că s-a produs o schimbare majoră”, a povestit medicul.

„La acea vreme, nu aveam nicio informație clară. Radioul nu transmitea nimic relevant. În momentul nașterii copilului la ora 8 dimineața, am decis să o numim Victoria”, a adăugat el.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard Gere și Julia Roberts în Pretty Woman, Profimedia (1) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
autostrada 5 jpg
cristela georgescu instagram jpg
oameni fericiti jpg
Orhidee roz jpg
demolare gara velenta oradea 01112024 1 jpeg
Nichita Stanescu jpg
Banner Târg Crăciun
Calatorie jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net