Povestea rețelei de tuneluri care străbat întreaga Europă. Originea lor rămâne necunoscută

În adâncurile Europei, ascunse sub pajiștile și pădurile sale, există o rețea misterioasă de tuneluri care fascinează cercetătorii și istoricienii de secole. 

 Erdstall Ratgöbluckn din Perg (Austria Superioară) / foto: wikipedia
Erdstall Ratgöbluckn din Perg (Austria Superioară) / foto: wikipedia

Aceste tuneluri, cunoscute sub denumirea de „erdstall”, sunt structuri subterane a căror origine rămâne un mister. Deși există multe teorii legate de scopul lor, adevărul despre cum au fost construite și utilizate continuă să fie un subiect de speculație, potrivit Wikipedia

Erdstall-urile sunt tuneluri subterane găsite în diverse regiuni ale Europei, în special în Bavaria și Austria. Acestea sunt de obicei foarte înguste și de dimensiuni reduse, având o înălțime de doar 1 până la 1,4 metri și o lățime de aproximativ 60 de centimetri.

Deși sunt de dimensiuni mici, structura acestora este extrem de complexă, cu pasaje laterale și secțiuni de tunel care se intersectează. În plus, erdstall-urile pot include „schlupf-uri” (pasaje verticale înguste) care adesea sunt aproape imposibil de traversat, exceptând persoanele care sunt capabile să se târască prin aceste spații strâmte.

Aceste tuneluri sunt adesea unite printr-un singur punct de intrare, fără o ieșire de urgență, ceea ce le face și mai enigmatice. În unele sisteme, la capătul tunelului pot fi găsite tuneluri în buclă. De obicei, lungimea acestora nu depășește 50 de metri, iar majoritatea sunt situate în zone greu accesibile.

Teorii despre scopul erdstall-urilor

Scopul exact al acestor tuneluri subterane este încă necunoscut. Cea mai populară teorie sugerează că ele au fost folosite pentru scopuri religioase sau spirituale, având un rol ceremonial sau sacru.

Alte teorii susțin că aceste tuneluri erau utilizate ca rute de evadare sau locuri de ascunzătoare în timpul conflictelor. De asemenea, s-a speculat că ar fi fost locuri de refugiu în perioade de război, dar acest lucru este contestat de cercetători din cauza lipsei de dovezi arheologice care să susțină această ipoteză.

Arheologii nu au găsit materiale semnificative în tuneluri, ceea ce face dificilă confirmarea unei utilizări pentru locuințe sau ascunzători.

De exemplu, cercetările efectuate la Bad Zell au descoperit că cărbunele folosit într-un foc datând între 1030 și 1210, iar alte datări similare pentru cărbunele din diferite locații sugerează că aceste tuneluri erau folosite cel puțin din secolul al X-lea.

Etimologia cuvântului „Erdstall”

Cuvântul „Erdstall” provine din germanul medieval (High German) „Erde” (pământ) și „Stelle” (loc) sau „Stollen” (mină). Deși există foarte puține referințe istorice clare, un document din 1449 menționează zona de deasupra tunelurilor sub denumirea „auf den erdstelln”.

În funcție de regiune, aceste tuneluri sunt cunoscute și sub alte denumiri, precum „schratzlloch” (Bavaria), „zwergloch” și „grufen” (Austria), care fac referire la credințele populare legate de „pitici” (zwerg) sau alte creaturi mitologice ce ar fi putut locui în acele locuri.

Erdstall-urile sunt caracterizate printr-o construcție extrem de simplă, dar ingenioasă. Acestea sunt formate din galerii înguste, cu un pasaj vertical, „schlupf”, care leagă diferite secțiuni ale tunelurilor.

Aceste pasaje verticale sunt atât de înguste încât este necesar ca persoanele care le folosesc să se târască pentru a le traversa. În unele cazuri, la capătul tunelurilor se află nișe în care oamenii se puteau așeza, oferind locuri de refugiu temporar.

Câteva tipuri de erdstall-uri

Herbert Wimmer, în lucrarea sa din 2000 „Die Regional-Typisierung der Erdställe”, a clasificat erdstall-urile în mai multe tipuri, în funcție de structura și complexitatea lor:

  • Tipul A: O galerie lungă cu pasaje laterale scurte.
  • Tipul B: Mai multe nivele conectate prin pasaje verticale.
  • Tipul C: Multiple pasaje orizontale, cu un tunel care permite mersul în picioare.
  • Tipul D: Camere multiple conectate prin tuneluri orizontale.

Deși există peste 700 de erdstall-uri în Bavaria, dovezile arheologice găsite în interiorul acestora sunt extrem de limitate.

În general, nu s-au descoperit artefacte care să confirme utilizarea lor pentru locuințe. În schimb, datele arheologice referitoare la carbon și ceramică sugerează că tunelurile ar fi fost folosite între secolele X și XIII.

Erdstall-uri deschise publicului

Deși majoritatea erdstall-urilor sunt mult prea înguste pentru a fi vizitate de turiști, există câteva site-uri accesibile publicului larg.

De exemplu, Erdstall Ratgöbluckn din Perg (Austria Superioară) este un loc deschis vizitatorilor, parte din muzeul local. De asemenea, Erdstall-ul din Kapellenberg din Großkrut (Austria Inferioară) a fost deschis în 2007 pentru turiștii care doresc să înțeleagă mai bine acest fenomen misterios.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
www.gandul.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.viva.ro
image
www.unica.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
image png
Nicolae şi Elena Ceauşescu
domnitori romani jpg
Cele trei zile din calendar cu încărcătură negativă, foto Shutterstock jpg
image png
o portie de fish and chips, un lux logo jpg
tsunami  jpg
Iisus  foto   Shutterstock jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net