Povestea Rodicăi, femeia care apare pe bancnota de 10 lei. Puțini sunt cei care știu cine este

Pe bancnota de 10 lei, pe lângă casa țărănească imprimantă, mai apare un chip de femeie. Puțini știu cine este! Click! vă spune povestea ei!

Rodica l-a inspirat pe pictorul Nicolae Grigorescu / foto: arhivă
Rodica l-a inspirat pe pictorul Nicolae Grigorescu / foto: arhivă

Femeia de pe spatele bancnotei de 10 lei se numește Rodica, fiind o femeie simplă de la țară, care l-a inspirat pe pictorul Nicolae Grigorescu.

Inspirație pentru 3 tablouri

Rodica i-a fost lui Nicolae Grigorescu model pentru trei dintre tablourile sale, respectiv „Rodica”, „Rodica la pârâu” și „Primăvara”.

Țărăncuța Rodica este reprezentată de celebrul pictor român ca o femeie simplă, de la țară, în port popular și cu basma pe cap.

Banca Naţională a României, prin Direcţia Emisiune, Tezaur şi Casierie, este instituția care stabilește ce personalități istorice ar trebui să fie imprimate pe bancnotele românilor.

„Pe bancnota de 10 lei cu Nicolae Grigorescu apare şi ‘Rodica’, un tablou care aparține Băncii Naționale şi se află în sala de consiliu.

Aici, spre exemplu, putem fi acuzați de subiectivism, dar e ceva firesc. Nu poți să faci atlasul personalităților din România pe bancnote (…) Banca Naţională are şi menirea de a promova istoria, cultura şi civilizaţia României”, explica Mugur Şteţ, fostul purtător de cuvânt al BNR pentru Adevărul.ro.

Cine a fost Nicolae Grigorescu

Nicolae Grigorescu, care s-a născut pe 15 mai 1838, Pitaru, Potlogi, Dâmbovița și a murit pe 21 iulie 1907, în Câmpina, județul Prahova, este primul dintre fondatorii picturii române moderne, urmat de Ion Andreescu și Ștefan Luchian.

El a devenit un simbol pentru tinerele generații de artiști care, în primele decenii ale secolului al XX-lea, căutau să identifice și să aducă la lumină valorile spiritualității românești.

La doar zece ani, Nicolae Grigorescu a intrat ca ucenic de iconar în atelierul lui Anton Chladek pentru o perioadă de doi ani.

Pictorul s-a inspirat din miniaturile executate de către maestrul său și a păstrat maniera plină de stil, ușoară și delicată, cu acel colorit proaspăt și gingașe, care poate fi regăsită în icoanele sale din primii ani ca și în cele realizate, imediat după terminarea uceniciei de atelier, se precizează pe pagina sa de Wikipedia.

A participat la Războiul de Independență (1877-1878) împreună cu Sava Henția, Carol Popp de Szathmári și G.D. Mirea. A însoțit armata română în calitate de „pictor de front”, realizând, la fața locului, în luptele de la Grivița și Rahova, desene și schițe, care au stat la baza unor mari compoziții.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Regele Charles, Prințul William, Prințul Harry  foto   Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
restaurant ars cehia jpg
AI and Workforce jpg
zapada frig femeie vremea meteogebaf7fd45 1920 jpg
criptomonede adevarul jpeg
cutremur seism seismograf foto Shutterstock
Satul Batrana Tinutul Padurenilor (108) JPG
ger romania jpg
orasul secret sub groenlanda jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net