Povestea tristă a Roxanei, fetița din Iași ce locuiește pe calea ferată. Care este cea mai mare dorință a sa

Într-o mică căsuță situată la marginea căii ferate din Iași, locuiește o tânără de numai 11 ani, împreună cu părinții ei. Această modestă locuință este o fostă clădire a CFR-ului.

Roxana și familia sa trăiesc într-o sărăcie lucie / foto: wowiasi.ro
Roxana și familia sa trăiesc într-o sărăcie lucie / foto: wowiasi.ro

Tânăra a înțeles deja ce înseamnă suferința, fiind martoră la lipsurile și greutățile pe care le întâmpină familia ei în fiecare zi. Cu ambii părinți bolnavi, ea încearcă să facă față provocărilor vieții și să își mențină speranța pentru un viitor mai bun.

Roxana și familia ei nu au apă potabilă

Roxana este o fată dedicată și harnică la școală, având dorința de a se dezvolta și a deveni un membru valoros al societății.

Cu toate acestea, părinții ei se confruntă cu boli grave și încearcă să o crească din veniturile modeste obținute prin pensiile de boală, care nu sunt suficiente pentru a asigura traiul lor de zi cu zi.

Una dintre cele mai mari probleme ale familiei este lipsa apei potabile. Roxana este responsabilă să aducă apă o dată pe săptămână de la un bloc vecin, iar mama ei încearcă să împartă această resursă limitată în mod echitabil pentru a acoperi nevoile familiei.

Cu toții locuiesc într-o singură încăpere, care este zguduită zilnic de trecerea trenurilor, iar condițiile de trai sunt extrem de dificile.

Cu toate acestea, Roxana păstrează un vis vieții ei: să devină medic și să își salveze părinții. Orice formă de ajutor, fie și cea mai mică, ar putea schimba dramatic viața acestei tinere și a familiei ei, scrie wowiasi.ro. 

Copiii români sunt cei mai expuși riscului de sărăcie din Europa

Copiii din România sunt printre cei mai expuși la riscul sărăciei în Europa. Țara continuă să se claseze pe primul loc în ceea ce privește sărăcia și excluziunea socială într-un clasament european.

Peste 40% dintre copiii români se află în situații vulnerabile, iar această situație s-a înrăutățit în cursul anului trecut.

România rămâne în fruntea țărilor cu risc ridicat de sărăcie. Din păcate, copiii sunt cei mai afectați de situația materială precară și de excluziunea socială.

În timp ce în Europa, în anul precedent, 25% dintre copii au fost expuși riscului de sărăcie și excluziune socială, în România acest procent a fost semnificativ mai mare.

Conform ultimului raport Eurostat, anul trecut, 24,7% dintre copiii sub vârsta de 18 ani din Uniunea Europeană erau expuși riscului de sărăcie sau excluziune socială, ceea ce înseamnă aproape 20 de milioane de copii.

La nivel național, în 2022, cele mai ridicate procente au fost înregistrate în România (41,5%), Bulgaria (33,9%) și Spania (32,2%). Pe de altă parte, Slovenia (10,3%), Cehia (13,4%) și Danemarca (13,8%) au avut cele mai mici cote.

România se situează în fruntea clasamentului și în ceea ce privește sărăcia în rândul tinerilor, care se confruntă cu lipsuri materiale și sociale. Peste 20% dintre tinerii români nu își permit o vacanță de o săptămână sau un telefon mobil.

În ceea ce privește privațiunile materiale și sociale semnificative, în 2021, cea mai mare proporție de tineri din UE a fost înregistrată în România (23,1%), urmată de Bulgaria (18,7%) și Grecia (14,2%).

România păstrează titlul de lider european în ceea ce privește sărăcia, cu un procent de 34% în 2022.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
lumină PNG
image
image
image
image
image
image
Transilvania şi Basarabia, lebedele Mării Negre (din arhiva personală a lui Constantin Cumpănă) jpg
umar kamani nada adelle nunta profimedia jpg
FotoJet jpg
Fundătura Ponorului  Foto Daniel Guță ADEVĂRUL (11) JPG
Bani castig FOTO Shutterstock jpg
cimitir animale jpg
pensie jpeg
cuie jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net