Chirugul de la „Marius Nasta”, care lua șpagă orice, nu merge după gratii. Incredibil ce primea de la pacienți

Cristian Paleru, medic specialist în chirurgie toracică la Institutul „Marius Nasta” și profesor universitar, a primit o sentință de trei ani de închisoare cu suspendare din partea Tribunalului București, în urma recunoașterii sale că a acceptat mită de la pacienți.

Cristian Paleru nu va face închisoare cu executare / foto: chirurgiepulmonara.ro
Cristian Paleru nu va face închisoare cu executare / foto: chirurgiepulmonara.ro

În plus, medicul trebuie să presteze 100 de zile de muncă în folosul comunității și să plătească o sumă de peste 700.000 de lei (aproximativ 140.000 euro), bani obținuți ilegal. El a beneficiat de o pedeapsă mai ușoară după ce a recunoscut vinovăția într-un acord încheiat cu procurorii de la Parchetul Capitalei.

Paleru nu este singurul medic corupt de la Marius Nasta

Paleru este implicat într-un grup de medici corupți de la Institutul „Marius Nasta”, grup dezvăluit de procurori în septembrie 2023. În acel grup era și Cornel Petreanu, alt profesor universitar, care a decedat într-un accident de mașină în octombrie 2023.

Conform datelor de la dosar, în mod obișnuit, înainte de operație, un membru al echipei medicale primea mită și împărțea banii cu colegii prin intermediul aplicației Revolut. Medicii au fost prinși după ce anchetatorii au montat camere de supraveghere în cabinetele lor.

Paleru lua în mod regulat bani de la pacienții internați la „Marius Nasta”, fiind documentate 32 de astfel de cazuri. Solicitările sale variate includeau sume între 100 și 2.000 de lei pentru intervențiile chirurgicale, dar și produse alimentare sănătoase, inclusiv găini, brânză, palincă și suc de roșii "de la țară".

De asemenea, nu refuza produse din import, cum ar fi un caz în care a primit o sticlă de whisky japonez de la o pacientă. Una dintre aceste tranzacții, înregistrată de procurori, a avut loc pe 5 mai 2023, când o pacientă i-a oferit o găină de țară congelată, o sticlă de palincă și una de suc de roșii în timpul unei consultații postoperatorii:

„La data de 05.05.2023, în jurul orelor 10:18, pacienta (...) însoțită de (...) s-a prezentat pentru un control postoperator la cabinetul medicului Paleru Cristian. În timpul discuției despre starea ei de sănătate, pacienta i-a oferit inculpatului o găină de țară congelată, o sticlă de palincă și una de suc de roșii, în contextul serviciului său - controlul postoperator", au declarat procurorii.

La dosar există și o înregistrare

Dosarul conține o înregistrare a discuțiilor din mediul ambiental între medic și cele două femei: Palerul Cristian: "Vă rog să-mi dați biletul de ieșire. Când v-ați operat la sân?" (...): "În 2017." Palerul Cristian: "Și de ce ați avut operație la abdomen?" (...): "A fost pentru cancer la colon în 2008."

Palerul Cristian: "Aveți rezultatele anatomiei patologice?" (...): "Da." (însoțitoarea pacientei scoate documentul solicitat) Palerul Cristian: "Să vedem ce avem aici..." (inspectează documentele) "Ai plătit 20.000 de euro?" (...): (râde) "Nu..." (...) "Am adus..." (arată spre o plasă) "... uitați ce am adus? O găină..." Palerul Cristian: "Îmi amintesc de asta, dar..." (...): "... tăiată... Am tăiat-o ieri, să știți!" (...)

"Și o sticlă de palincă." Palerul Cristian: "Puneți palinca în..." (...): "Da... și o sticlă de suc, că a fost prea repede așa." Palerul Cristian: "Mulțumesc. Sucul îl dau altora." (...) "Și sucul de roșii!" *** Pe 11 mai 2023, medicul a primit de la o pacientă o găină congelată, brânză și alte produse alimentare, iar un alt pacient i-a dat pe 12 mai 2023 vin de țară (cabernet), pentru ca pe 26 mai 2023 să-i fie livrată o pungă cu cârnați de pleșcoi. *** Pe 12 iunie 2023, medicul a primit de la un pacient borcane cu miere.  

Chirurgul primea și plicuri de bani

Pe 16 iunie 2023, fiica unui pacient a oferit medicului o sticlă de whisky japonez (Nikka) și suma de 2.000 de lei, plasată în ambalajul sticlei, în legătură cu evaluarea preoperatorie și programarea operației pentru tatăl său.

În timp ce discutau despre starea de sănătate și programarea intervenției chirurgicale, fiica pacientului i-a oferit medicului o sticlă de whisky japonez, ambalată într-o cutie maro, specificând că este Nikka. Medicul a sfătuit-o să o păstreze la rece și a continuat discuția medicală. Prețul estimat al unei sticle de 500 ml de whisky Nikka este de aproximativ 230 de lei, conform site-urilor specializate. Mai târziu, medicul a descoperit un plic alb în ambalajul sticlei de whisky, care conținea zece bancnote de 200 de lei fiecare, totalizând suma de 2.000 de lei.

Medicul a pus sticla de whisky pe birou și banii în buzunarul stâng sus al uniformei medicale. La sfârșitul zilei de lucru, în jurul orei 14:00, medicul a pus sticla de whisky în geanta personală de culoare neagră. Aceste detalii sunt prezentate în expunerea motivelor instanței.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
lumină PNG
image
image
image
image
image
image
Utilaj puternic jpg
plaja pixabay jpg
Loto. Sursa foto: Impact.ro
lumina sfanta de paste jpeg
masa de paste jpg
euro valuta bani pixabay jpg
Cum să îți petreci timpul liber pe internet jpg
oua valcea1 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net