Povestea uluitoare a colosului unde munceau 20.000 de români, care s-a închis de curând. 500 de oameni au intrat în șomaj tehnic

Combinatul siderurgic ArcelorMittal Hunedoara, odinioară unul dintre cele mai mari centre siderurgice din sud-estul Europei, a ajuns în pragul colapsului.

Combinatul siderurgic din Hunedoara. Foto: Daniel Guță. ADEVĂRUL
Combinatul siderurgic din Hunedoara. Foto: Daniel Guță. ADEVĂRUL

De la o uzină în care lucrau 20.000 de oameni în anii ’90, astăzi mai supraviețuiesc puțin peste 500 de angajați. Iarna aceasta a adus vești sumbre pentru cei care încă mai muncesc acolo – combinatul și-a oprit din nou activitatea, iar angajații au fost trimiși în șomaj tehnic, primind doar 75% din salarii.

Un colos în agonie

Combinatul ArcelorMittal Hunedoara are o istorie de aproape 140 de ani, dar astăzi trăiește poate cel mai greu moment din existența sa. Începutul anului 2025 a fost unul devastator pentru muncitorii rămași, scrie Adevarul. 

După o lună decembrie cu salarii diminuate, luna februarie a adus o nouă lovitură: conducerea a decis oprirea temporară a activității pentru șase săptămâni, din cauza dificultăților economice generate de prețurile uriașe la energie electrică.

„Având în vedere dificultățile economice cu care se confruntă societatea cauzate de prețurile foarte mari la energie electrică și necesitatea de a lua măsuri urgente pentru diminuarea pierderilor, Consiliul de Administrație a hotărât întreruperea temporară a activității societății pentru perioada 14 februarie 2025 - 31 martie 2025”, se arată în informarea transmisă Bursei de Valori București.

Pentru angajați, această decizie înseamnă o scădere drastică a veniturilor. Mulți dintre ei, deja pensionari care continuă să muncească pentru a-și suplimenta pensiile modeste, spun că vor primi mai puțin de 2.000 de lei în perioada șomajului tehnic.

Un trecut glorios, un prezent sumbru

Combinatul din Hunedoara nu a fost mereu în această situație. În anii săi de glorie, Hunedoara era supranumită „cetatea oțelului”.

În anii ’70, aici se produceau peste 3 milioane de tone de oțel anual, adică aproape jumătate din producția României. Colosul industrial avea șase furnale, trei secții de oțelării, 13 cuptoare Siemens-Martin, șase cuptoare electrice și un laminor de mare capacitate.

Hunedoara era atunci un oraș vibrant, unde un sfert din populație lucra în industria siderurgică. Oțelul produs aici ajungea în toată Europa, iar combinatul avea contracte de export în 35 de țări, inclusiv Germania, Franța și Marea Britanie.

După Revoluție, însă, a început declinul. Primele restructurări au avut loc în anii ’90, iar din cei 20.000 de angajați, în 2004 mai rămăseseră doar 2.500. După privatizarea din 2003, grupul ArcelorMittal a închis treptat capacitățile de producție considerate neviabile – cocseria, aglomeratorul, furnalele și oțelăriile Siemens-Martin au fost demolate.

Un viitor incert

Astăzi, combinatul mai produce doar o fracțiune din ceea ce realiza odinioară. În 2023, a produs 180.000 de tone de oțel lichid și 150.000 de tone de laminate – o cifră infimă față de milioanele de tone din trecut.

Oprirea activității pentru șase săptămâni este un nou semnal de alarmă. Chiar dacă măsura este temporară, pentru muncitorii rămași aceasta poate fi începutul sfârșitului. Cei care încă mai speră într-o revigorare a combinatului privesc cu îngrijorare spre viitor, temându-se că Hunedoara va deveni, asemenea altor orașe industriale ale României, doar o umbră a ceea ce a fost odată.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
www.gandul.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.viva.ro
image
www.unica.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
greutatea ideala in functie de inaltime jpg
image png
patrunjel jpg
image png
Legume tocate   pixabay jpg
Lumanare, Getty jpg
ceausescu si ciuperca de la peles logo jpg
Dieta mediteraneana - mancare sanatoasa - legume FOTO Shutterstock
image
actualitate.net
image
actualitate.net