Prima cale ferată inaugurată de Carol I, o ruină. Unde se află gara din România, construită de un investitor englez, care a jucat un rol esențial în timpul Războiului de Independență
Singura gară din România care i-a lăsat pe mulți fără cuvinte. A fost o adevărată bijuterie arhitecturală și a jucat un rol esențial în timpul Războiului de Independență. Construită de un investitor englez, a fost prima gară din București, inaugurată de Carol I.

Gările din România sunt bijuterii arhitecturale cu povești uimitoare de spus. Mult timp considerate simple puncte de tranzit pentru călători, gările din țara noastră au o istorie care merită spusă. O astfel de gară specială a funcționat mult timp în Capitală. Fiind cel mai mare și mai dezvoltat oraș al țării, Bucureștiul a avut întotdeauna nevoie de multe conexiuni. Unele dintre acestea, și poate cele mai importante, au fost realizate pe calea ferată.
Deși poate nu este foarte cunoscută, prima gară din București a fost Gara Filaret. Aceasta a fost și punctul de plecare al primei linii de cale ferată din Principatele Unite. Înființarea unei gări a fost un proces dificil și a implicat numeroase discuții cu investitori britanici, iar la 31 octombrie 1869 a fost inaugurată Gara Filaret, care făcea legătura între București și Giurgiu. Această linie avea o mare importanță strategică.
A fost desființată în anul 1960
Traficul de mărfuri și călători spre și dinspre București a fost facilitat de prezența acestei linii de cale ferată. Gara Filaret a jucat, de asemenea, un rol foarte important în timpul Războiului de Independență: între 1877 și 1878, prima gară din București a fost un punct important pe hartă. Această gară a fost folosită pentru a transporta echipamente militare și trupe.
De-a lungul timpului, prima gară din Capitală a suferit numeroase modificări. Fațada sa a început să capete o formă arhitecturală și a început să semene cu celebrele gări din Paris și Munchen. Din păcate, Gara Filaret a fost desființată în 1960. Declinul a fost puternic influențat de deschiderea Gării de Nord în 1872. Treptat, cea mai mare parte a traficului a fost mutată în noua stație. Deși nu mai servea scopului său inițial, clădirea a început să fie folosită ca stație de autobuz. Acum este Autogara Filaret.
Înainte de construirea Autogării Filaret, mai multe proiecte au fost realizate în această clădire celebră. Fiind prima gară din București, la un moment dat a fost luată în considerare construirea unui muzeu al căilor ferate. Din păcate, acest proiect nu a fost realizat niciodată.