Gara din România, bombardată de americani, impresionează prin frumusețea sa aparte. Mai mult, joacă un rol esențial ca nod feroviar important
Este o gară extrem de cunoscută, pe unde ajung zilnic zeci, dacă nu chiar sute, de români. Însă, doar foarte puțini dintre aceștia știu ce istorie importantă are, de fapt, în spate! Acest loc a fost martorul unui eveniment extrem de important din istoria poporului nostru, care s-a petrecut în timpul celui de al Doilea Război Mondial.

Este vorba despre gara din Cluj Napoca, care, în anul 1944, a fost protagonista unui eveniment important din istoria țării noastre. Aceasta se află în zona de nord a orașului, iar poziția ei permite românilor să ajungă foarte rapid în centrul orașului. În plus, gara este foarte bine legată de liniile de tramvai, autobuz, troleu, cât și de stațiile de taxi.
Iar din gară pornesc și trenuri către cele mai importante orașe din țara noastră, inclusiv către București. În plus, din această gară se poate ajunge și în orașe importante din afara României, cum ar fi Viena și Budapesta. Însă, în 1944, acest loc a fost bombardat de trupele americane, în timpul războiului.
Gara are în spate o istorie fascinantă

Acest eveniment important s-a petrecut pe data de 2 iunie 1944, când gara din Cluj Napoca a fost distrusă complet de către Forțele Aeriene ale SUA. O bună parte din clădire s-a prăbușit în urma bombardamentului, care făcea parte din Operațiunea Frantic. Între iunie și septembrie 1944, trupele americane și sovietice au inițiat această operațiune.
Astfel, la 9 dimineața, alarmele au început să răsune de-a lungul Clujului, iar în numai 15 minute a început și bombardamentul. La acel moment, gara se afla sub ocupație fascistă, fiind un punct strategic important, în Cluj.
A fost bombardată în anul 1944
Deoarece trupele Aliate încercau să slăbească abilitatea germanilor de a se aproviziona, această gară a fost inclusă pe lista obiectivelor strategice ce urmau să fie bombardate în cadrul Operațiunii Frantic.
În total, acest bombardament a durat undeva în jur de 50 de minute, iar circa 1.200 de bombe au fost lansate asupra orașului. La final, s-a estimat că au fost distruse aproximativ 360 de clădiri, iar 860 au fost avariate. Nu mai puțin de 362 de civili și-ar fi pierdut viața, în timpul acestei operațiuni.