Prima facultate construită în România a fost ridicată din ordinul lui Șerban Cantacuzino. Cum se numea și ce se află astăzi acolo

Ultima actualizare:

România are o tradiție academică bogată, iar începuturile sale în domeniul învățământului superior se leagă de domnitorul Șerban Cantacuzino.

Facultatea de Teologie din București / foto: ftoub.unibuc
Facultatea de Teologie din București / foto: ftoub.unibuc

Prima facultate construită pe teritoriul actual al României a fost Facultatea de Teologie din București, înființată în anul 1694, ca parte a misiunii domnitorului de a sprijini educația teologică ortodoxă.

Originea Facultății de Teologie din București

Domnitorul Șerban Cantacuzino a fost un susținător fervent al culturii și al învățământului, inspirat de modelele academice existente în alte părți ale Europei.

Facultatea de Teologie din București a fost fondată pentru a forma preoți ortodocși și pentru a contribui la dezvoltarea spirituală și intelectuală a societății românești.

Aceasta a reprezentat un pas esențial în crearea unui sistem de învățământ superior în Țările Române, fiind primul centru de studii avansate.

Facultatea a avut un rol crucial în educarea clerului și a intelectualilor vremii, având profesori de prestigiu care au predat teologie, filosofie și alte discipline conexe. Acest model educațional a influențat ulterior înființarea altor instituții de învățământ superior.

Evoluția și transformările ulterioare

După întemeierea Facultății de Teologie din București, sistemul de învățământ superior din România a continuat să se dezvolte. Un punct de referință l-a constituit înființarea primei universitați moderne din România, Universitatea din Iași, în anul 1860.

Aceasta a fost fondată în timpul domniei lui Alexandru Ioan Cuza și a inclus mai multe facultăți, precum Dreptul, Medicina, Teologia, Filosofia și Literatura, marcând astfel un moment crucial în dezvoltarea educației superioare românești.

Ce se află astăzi pe locul primei facultăți din România

Clădirea inițială a Facultății de Teologie din București a suferit numeroase modificări de-a lungul timpului, dar moștenirea sa istorică este păstrată.

Astăzi, pe locul unde a fost fondată această instituție, se află actuala Facultate de Teologie Ortodoxă a Universității din București, care continuă tradiția educației teologice.

Facultatea de Teologie din București rămâne un punct de referință în învățământul teologic românesc, oferind programe academice moderne și menținând spiritul educațional inițiat de Șerban Cantacuzino.

Astfel, ceea ce a început ca un proiect ambițios în secolul al XVII-lea continuă să influențeze formarea spirituală și intelectuală a noilor generații de studenți.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
www.gandul.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.viva.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
smoke and mirrors 4247808 1280 jpg
William Shakespeare jpeg
Crin Antonescu votează în București. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Conferința susținută la închiderea urnelor și comunicarea primelor rezultate exit-poll de către candidatul independent Nicușor Dan, în București. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
George Simion și Calin Georgescu votează în Mogoșoaia, Ilfov. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
colaj george simion, crin antonescu, victor ponta, nicusor dan jpg
Colaj candidati alegeri prezidentiale FOTO Mediafax
camera video  jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net