Prima femeie aleasă primar în România. Cine a fost Luiza Zavloschi
În 1930, în România, perioadă în care drepturile femeilor erau mult limitate, un moment istoric a fost marcat de Luiza Zavloschi, care a devenit prima femeie primar din țară. Povestea sa este una de curaj, determinare și progres, reflectând schimbările sociale și politice ale vremii.
Elena Cuza, prima Doamnă a României, Ioana Zizi Lambrinov, prima româncă dintr-o familie regală și Ana Pauker, prima sinistră femeie om politic din ţară, se numără printre femeile de succes pe care Vasluiul le-a oferit țării. Însă, tot de aici se află și prima femeie primar din România: Luiza Zavloschi (1883-1967).
În România interbelică, ca și în multe alte țări europene, femeile nu aveau drept de vot, excepție făceau anumite categorii, precum văduvele de război și femeile cu studii universitare. Cu toate acestea, nimeni nu s-a gândit să interzică dreptul unei femei de a fi aleasă. Astfel, profitând de acest lucru, ţăranii din satul Buda, care face parte actualmente din comuna vasluiană Oşeşti, au avut o iniţiativă în premieră naţională, dacă nu şi pentru întreaga zonă a Balcanilor, să aleagă primar al localităţii o femeie.
Prima femeie primar din România
În 1930, locuitorii din Buda s-au adunat în număr mare, la sfârşitul unei zile de dezbateri aprinse, acasă la doamna Zavloschi, cea care era învăţătoare în sat. Născută în 1883 într-o familie de ţărani, Luiza Zavloschi a revenit în satul natal după absolvirea Şcolii Normale de Învăţătoare de la Iaşi. Dragostea cu care îi învăţa carte pe copii ţăranilor din sat i-au adus multă simpatie şi apreciere. Mamă a şapte copii și dascăl dedicat, după oarecare ezitări, aceasta a acceptat propunerea cetăţenilor pentru postul de primar, a candidat şi l-a înfrânt zdrobitor la alegeri pe singurul adversar care şi-a permis această postură.
Luiza, care a condus satul timp de două mandate, s-a dovedit a fi un excelent administrator al comunei, reparând toate drumurile și clădirile publice. Având o familie numeroasă și probleme de sănătate, ea a renunțat la un al treilea mandat de primar, spre marea consternare a cetățenilor. Alegerea sa a fost criticată pe scară largă în presa vremii.
De exemplu, reporterii de la ziarul „Universul“ au ajuns în satul Buda şi, ca şi alţi ziarişti, au subliniat, de la bun început, că „din toată România tocmai în fundul judeţului Vaslui s-au găsit nişte ţărani luminaţi care să îşi atribuie un rol atât de progresist cum a însemnat alegerea unei femei în fruntea comunităţii“, potrivit adevărul.ro.
Este comemorată în fiecare an
Luiza Zavloschi a decedat în anul 1967, la vârsta de 84 de ani. Potrivit dorinței sale, a fost înmormântată în localitatea natală, iar pe cruce este scris „prima femeie primar din România”. În memoria Luizei Zavloschi, școala din localitatea Buda îi poartă numele și, an de an, în ultima zi din luna august, primărița este comemorată la Ziua satului. La începutul anilor 2000, în comuna Oșești a fost dezvelit un bust al Luizei Zavloschi și s-a inițiat un simpozion dedicat personalității ei, care a avut două ediții.
La iniţiativa istoricul vasluian Dan Ravaru, începând din anul 2000, la Ziua Satului Buda se organizează manifestări dedicate primei femei primar din România cu participarea familiei Luizei Zavloschi. „O astfel de iniţiativă a mai existat, dar a fost pusă în practică, din păcate, într-un singur an. Este vorba de organizarea unei activităţi cu femeile primar din judeţul Vaslui şi din Moldova care s-a realizat numai o singură dată, în anul 2002. Eu spun că această iniţiativă ar trebui reluată“, a declarat istoricul, cu ceva timp în urmă.