Prima moschee „scoasă” la imprimantă. „Reprezintă un salt calitativ în lumea tehnologiei”
Indit! Arabia Saudită găzduieşte acum prima moschee din lume imprimată 3D, care se întinde pe o suprafaţă de 5.600 mp. Situată în suburbia Al-Jawhara din Jeddah, moscheea e un tribut adus regretatului Abdulaziz Abdullah Sharbatly. Proiectul Forsan Real Estate a utilizat tehnologia de ultimă oră de imprimare 3D.
Construcţia moscheii a fost finalizată în aproximativ 6 luni şi a fost condusă de Wajannat Muhammad Abdel Wahed, soţia regretatului Abdulaziz Abdullah Sharbatly.
Menită să promoveze liniştea în rândul credincioşilor, moscheea integrează cu succes lumina naturală, potrivit Times of India.
În construcţia ei, au fost folosite patru imprimate 3D realizate de compania chinezească Guali.
Inaugurarea moscheii poziţionează Arabia Saudită ca un centru tehnologic. Ca tehnică nouă şi complexă, finalizarea cu succes a infrastructurii religioase imprimate 3D prezintă un potenţial pentru viitorul arhitecturii şi designului.
Aşa cum era de aşteptat, acest proiect ambiţios a atras atenţia globală, datorită posibilităţilor nelimitate ale tehnologiei de imprimare 3D în construcţii.
Într-un interviu acordat pentru Arab News, Wajannat a subliniat importanţa „de a nu pierde esenţa pe care trebuie să o întruchipeze moscheile, respectând detaliile arhitecturale din patrimoniul cultural Hejazi şi prezentându-le într-un format contemporan.”
„Această moschee este pentru regretatul meu soţ. Fie ca sufletul lui să se odihnească în pace. Acesta reprezintă un salt calitativ în lumea tehnologiei şi a construcţiilor moderne şi un pas în domeniul inovaţiei arhitecturale”, a adăugat Wajannat Muhammad Abdel Wahed. Arabia Saudită are în plan numeroase proiecte arhitecturale revoluţionare.
În ianuarie, compania Populous a dezvăluit proiectele sale pentru Stadionul Prince Mohammed Bin Salman, din oraşul Qiddiya de lângă Riad.
Anul trecut, construcţia Turnului Jeddah a fost reluată după o pauză de cinci ani, urmând să devină cel mai înalt zgârie-nori din lume şi să întreacă Burj Khalifa din Emiratele Arabe Unite.
Proiectat de Adrian Smith + Gordon Gill Architecture, turnul este setat să atingă o înălţime de 1.000 m.