Prima moschee „scoasă” la imprimantă. „Reprezintă un salt calitativ în lumea tehnologiei”

Indit! Arabia Saudită găzduieşte acum prima moschee din lume imprimată 3D, care se întinde pe o suprafaţă de 5.600 mp. Situată în suburbia Al-Jawhara din Jeddah, moscheea e un tribut adus regretatului Abdulaziz Abdullah Sharbatly. Proiectul Forsan Real Estate a utilizat tehnologia de ultimă oră de imprimare 3D.

Moscheea din Jeddah a fost inaugurată recent
Moscheea din Jeddah a fost inaugurată recent

Construcţia moscheii a fost finalizată în aproximativ 6 luni şi a fost condusă de Wajannat Muhammad Abdel Wahed, soţia regretatului Abdulaziz Abdullah Sharbatly.

Menită să promoveze liniştea în rândul credincioşilor, moscheea integrează cu succes lumina naturală, potrivit Times of India.

În construcţia ei, au fost folosite patru imprimate 3D realizate de compania chinezească Guali.

Inaugurarea moscheii poziţionează Arabia Saudită ca un centru tehnologic. Ca tehnică nouă şi complexă, finalizarea cu succes a infrastructurii religioase imprimate 3D prezintă un potenţial pentru viitorul arhitecturii şi designului.

Aşa cum era de aşteptat, acest proiect ambiţios a atras atenţia globală, datorită posibilităţilor nelimitate ale tehnologiei de imprimare 3D în construcţii.

Construcţia a durat doar câteva luni
Construcţia a durat doar câteva luni

Într-un interviu acordat pentru Arab News, Wajannat a subliniat importanţa „de a nu pierde esenţa pe care trebuie să o întruchipeze moscheile, respectând detaliile arhitecturale din patrimoniul cultural Hejazi şi prezentându-le într-un format contemporan.”

„Această moschee este pentru regretatul meu soţ. Fie ca sufletul lui să se odihnească în pace. Acesta reprezintă un salt calitativ în lumea tehnologiei şi a construcţiilor moderne şi un pas în domeniul inovaţiei arhitecturale”, a adăugat Wajannat Muhammad Abdel Wahed. Arabia Saudită are în plan numeroase proiecte arhitecturale revoluţionare.

Aşa arată în interior
Aşa arată în interior

În ianuarie, compania Populous a dezvăluit proiectele sale pentru Stadionul Prince Mohammed Bin Salman, din oraşul Qiddiya de lângă Riad.

Anul trecut, construcţia Turnului Jeddah a fost reluată după o pauză de cinci ani, urmând să devină cel mai înalt zgârie-nori din lume şi să întreacă Burj Khalifa din Emiratele Arabe Unite.

Proiectat de Adrian Smith + Gordon Gill Architecture, turnul este setat să atingă o înălţime de 1.000 m.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Copil pregatit de scoala (Freepik com) jpg
image
image
image
image
image
image
scoala jpg
preot freepik jpg
ploaie jpg
Transilvania şi Basarabia, lebedele Mării Negre (din arhiva personală a lui Constantin Cumpănă) jpg
umar kamani nada adelle nunta profimedia jpg
FotoJet jpg
Fundătura Ponorului  Foto Daniel Guță ADEVĂRUL (11) JPG
Bani castig FOTO Shutterstock jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net