Primul teatru din România a fost ridicat cu ajutorul a două loje masonice. Aici, Eminescu a fost sufleor la 18 ani
Au trecut peste 230 de ani de la data la care s-a ridicat prima clădire din România construită cu un singur scop: acela de a fi teatru. Primul din țara noastră. S-au făcut donații importante, iar cea mai mare sumă a venit din partea a două loje masonice. Peste 2.061 florini a fost contribuţia lojilor „Glück auf!” şi „Kosmos” din Oraviţa. Încă de acum 300 de ani, Oravița era un oraș înfloritor unde munceau cot la cot români, austrieci și germani. Inaugurarea teatrului de la Oravița, devenit repede cel important din Europa,a avut loc în prezența împăratului Francisc I și a împărătesei Augusta Carolina.
Oravița făcea parte din Imperiului Habsburgic
Oravița este nu departe de granița cu Serbia, iar Reșița este la 90 de km. Altitudinea maximă în oraș nu depășește 350 m, dar în apropiere se află dealul numit Tâlva Mare care se apropie de 900 m. Oravița este un oraș încărcat cu multă istorie.
Acum peste 230 de ani, mai exact în 1790, a fost înființată o primă societate culturală, iar din anii 1800 începe strângerea de fonduri pentru ceea ce avea să rămână în istorie ca fiind prima clădire din România construită pentru a fi teatru. Oravița făcea parte atunci din Imperiul Habsburgic.
Teatrul a fost construit în stil baroc de un arhitect aromân cu ajutorul unui arhitect vienez.
Construcția a avut ca sursă de inspirație fostul Burgteather din Viena, dar foarte importantă este contribuția pentru ca această clădire să fie ridicată cu scopul de a fi teatru. Vitale au fost fondurile strânse de două loje masonice importante ale vremii: Cosmos şi Glueck Auf, masonii fiind și atunci oameni influenți.
Teatrul a fost inaugurat în octombrie 1817, în prezența împăratului Francisc I și a împărătesei Augusta Carolina, sosiți special pentru acest eveniment de la Viena, la Oravița. Iar prima reprezentaţie a avut loc în limba română.
Eminescu, sufleorul tatrului la 18 ani
Familia imperială aflată într-un traseu transilvano-bănăţean avea să ajungă şi în ţinutul cărăşan şi almăjan, special pentru inaugurarea teatrului de la Oravița. Spectacolele inaugurale oficiale au afişe cu data completată ulterior prin stampilare, 8 şi 10 octombrie 1817. Din păcate nu se mai cunosc numele actorilor de la acea vreme. Un lucru este sigur. la un moment dat, aici a fost angajat Mihai Eminescu.
Deloc întâplător teatrul poartă azi numele marelui scriitor. Aici, în 1868, Eminescu era sufleorul trupei. Avea 18 ani.
Trupa de teatru a lui Mihail Pascali a susținut două spectacole la Oravița, în septembrie 1868. La ambele, tânărul Eminescu, abia devenit major, a fost sufleorul trupei. În cinstea lui autoritățile au decis ca Teatrul de la Oravița să îi poarte numele.
Și marele compozitor George Enescu a pus piciorul în acest teatru istoric și a susținut un concert la 5 noiembrie 1931.
Între 1889-1890 teatrul vechi al Vienei este dezafectat şi demolat astfel că valoarea teatrului din Oraviţa, copie la scara 1/6 a acestuia, sporeşte.
A fost o instituţie europeană pentru că, mai ales până la 1918 dar şi în perioada interbelică foarte multe trupele de teatru şi de muzică de pe continent au venit aici ca să monteze spectacole, scrie Oravița.ro.
Cum s-a întâmplat cu multe clădiri istorice din România și aceasta devenise o ruină, după Revoluția din 1989. A fost renovată recăpătându-și frumusețea.
Sursa foto: Oravița.ro