Răcoare în casă fără aer condiţionat

Ultima actualizare:
simeon stalpnicul png

Vara, parcă nu putem concepe viaţa fără aer condiţionat. Mulţi, însă, nu au sau nu-l suportă. Şi atunci cum ne răcorim locuinţa? Cum să dormim noaptea fără să ne zvârcolim în pat sufocaţi de căldură? Soluţii există încă de pe vremea bunicilor.

  • Parasolarele şi rulourile exterioare. Protejează împotriva razelor ultraviolete şi permit filtrarea luminii exterioare. Un alt avantaj este acela că protejază geamurile împotriva capriciilor vremii şi reduc costurile de încălzire din cauza stratului de aer izolator dintre fereastră şi ruloul respectiv. 
  • Jaluzelele şi draperiile. Alege unele uşoare, deschise la culoare, care să filtreze lumina şi să umbrească încăperea. Trage-le când pleci dimineaţa de acasă pentru a nu se acumula căldură.
  • Ţine ferestrele închise pe timpul zilei. Până la 30% din căldura de afară poate intra odată cu aerul. Deschide ferestrele doar dimineaţa şi seara, când temperatura de afară e ceva mai scăzută. Atunci casa se umple de răcoare.
  • Plantele. Reprezintă o metodă bună de a umbri o încăpere. În plus, puse în dreptul ferestrelor, ele purifică atmosfera din cameră. Ferigile sunt printre cele mai cunoscute plante care îmbogăţesc atmosfera cu ioni negativi, care ajută la îndepărtarea oboselii şi a stărilor de tensiune. Pe pervazul ferestrei pot fi ţinute plante suculente, cu flori, şi cactuşi. De asemenea, menta şi busuiocul plantate în ghivece ţin la distanţă ţânţarii.
  • Dormi cu ferestrele şi uşile deschise, pentru a se forma un oarecare curent. Dacă zgomotul de afară te deranjează, o idee ar fi să-ţi cumperi un ventilator cât de mic, pe care să îl ţii pornit, la viteză mică. Zgomotul lui monoton, ca cel de maşină, te îndeamnă la somn şi maschează celelalte zgomote de afară.
  • Dacă stai la casă, plantează copaci în dreptul ferestrelor şi terasei. Aceştia nu numai că protejează zidurile casei de cădură, dar şi închid terasa, dând senzaţia de intimitate. Ţin umbră, răcoare, creând un adevărat «gard viu» pe terasă.
  • Ca să dormi bine noaptea, aşternuturile sunt cheia. Cele din material sintetic, cum este poliesterul, captează căldura, nu lasă aerul să circule, te vei încinge în ele şi vei transpira. Alege mai degrabă materiale naturale, cum e bumbacul 100%, care lasă pielea să respire şi absoarbe transpiraţia. Unii au găsit metode ingenioase de a-şi răcori patul pe timp de vară: câteva sticle de apă puse în prealabil la congelator şi aşezate apoi la picioarele patului. 
  • Foloseşte un ventilator cât mai silenţios. Un truc pentru şi mai multă răcoare este să pui în dreptul lui, pe un scaun, un vas cu cuburi de gheaţă. Briza răspândită va fi mult mai răcoroasă şi mai plăcută. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard Gere și Julia Roberts în Pretty Woman, Profimedia (1) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
somn pexels jpg
autostrada 5 jpg
cristela georgescu instagram jpg
oameni fericiti jpg
Orhidee roz jpg
demolare gara velenta oradea 01112024 1 jpeg
Nichita Stanescu jpg
Banner Târg Crăciun
image
actualitate.net
image
actualitate.net