Refuzi să faci sex cu partenerul? Impactul în timp nu e nici pe departe pozitiv
Activitatea intimă, chiar dacă mulţi nu pun foarte mare preţ pe ea, este un aspect important al relației de cuplu. Alături de o bună comunicare, respect și de susținerea reciprocă, contribuie la formarea unei relații împlinite. Prin sex ne conectăm fizic, dar și emoțional cu celălalt. Motiv pentru care, refuzul de a face sex a unui partener se poate interpreta ușor ca o respingere, iar în timp acest lucru să afecteze relaţia.
Dacă acest lucru se întâmplă în mod constant, partenerul de cuplu începe să-şi pună tot felul de întrebări. Iar în acest fel se deschide larg ușa pentru apariția frustrărilor, urmate la scurt timp de un tăvălug de trăiri negative: pierderea încrederii, tristețe, nervozitate, bănuieli de tot felul, teama pentru pierderea relației, singurătate apăsătoare. Apoi mai e un singur pas până când se intră în cercul vicios în care sexul nu mai e deloc doar sex, ci o ocazie prin care îl poți pedepsi și tu cu refuzul, un motiv tocmai bun pentru a arunca cu acuzații, un subiect despre care te poți plânge prietenilor, o scuză pentru a înșela. Iar toate acestea ajung să afecteze relația de cuplu prin distanțare emoțională progresivă, condimentată cu conflicte din ce în ce mai dese și mai puternice.
Când se ajunge într-o asemenea etapă, unele cupluri se despart. Altele se folosesc de situație ca de un semnal de alarmă pentru a-și salva relația. Felul în care continuă povestea îl pot decide doar protagoniștii ei. Dar cei care hotărăsc să meargă mai departe, trebuie să își mute focusul atenției și intenției pe reconectarea emoțională, prin intermediul căreia fiecare își poate regăsi locul și importanța în sufletul celuilalt. Terapia de cuplu este un ajutor de nădejde când nu se găsește nici calea, nici maniera de comunicare potrivite.